ApărareȘtiri

România va participa la Sea Breeze 2021, un exercițiu organizat de US Navy și Forțele Navale ale Ucrainei

Exercițiul Sea Breeze 20 (Forțele Navale Române)

Peste 5.000 de militari, cu 32 de nave și 40 de aeronave, vor participa la exercițiul naval Sea Breeze 2021, organizat de Forțele Navale ale SUA și Marina ucraineană, în Marea Neagră. Printre cele 32 de țări participante la exercițiu se numără și România și Republica Moldova.

Programată să înceapă săptămâna viitoare, ediția din acest an a exercițiului va include acțiuni de „război amfibiu, manevre de război terestru, operațiuni de scufundare, operațiuni de interdicție maritimă, apărare antiaeriană, operațiuni speciale integrate, război antisubmarin și operațiuni de căutare și salvare”, se arată într-un comunicat dat publicității de Flota a 6-a a SUA, citat de agenția United Press International.

Forțe militare din 32 de țări vor fi implicate, aceasta urmând să fie cea mai amplă ediție din istoria acestui evenimentul de instruire. Lista participanților include o serie de țări membre NATO, precum Albania, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Spania, Marea Britanie, Turcia și Statele Unite; țări partenere din Europa ale alianței (Ucraina, Georgia, Moldova, Suedia); cât și țări din afara continentului european (Senegal, Australia, Brazilia, Egipt, Israel, Japonia, Maroc, Pakistan, Coreea de Sud, Tunisia, Emiratele Arabe Unite)

Organizat de Forțele Navale ale SUA și Marina ucraineană, exercițiul s-a desfășurat anual începând cu 1997.

Rusia, singura țară pontică în opoziție față de alianța transatlantică, a anunțat deja că va monitoriza îndeaproape exericțiul.

“Ministerul Apărării al Federației Ruse va urmări îndeaproape pregătirile și exercițiul americano-ucrainean Sea Breeze, în care sunt implicate țările NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al inisterului Apărării din Rusia, generalului-maior Igor Konashenkov.

Rusia „va reacționa adecvat, dacă este necesar, la situația în curs de dezvoltare în interesul asigurării securității militare a Rusiei”, a subliniat Konashenkov.

Oficialul de la Moscova a adăugat că exercițiile vor avea loc „pe fondul acuzațiilor neîncetate ale țărilor occidentale cu privire la presupusele eforturi ale Rusiei de a-și consolida potențialul militar în frontierele sud-estice ale țării”.