ApărareȘtiri

România va participa cu militari la operațiunea NATO de relocare a afganilor aflați temporar în Kuweit și Qatar

Ședință a CSAT

România va participa cu 200 de militari la operațiunea NATO de relocare a afganilor aflați temporar în Kuweit și Qatar, a decis miercuri CSAT, care a avut prima reuniune după retragerea SUA și aliaților din Afganistan.

Militarii români se vor implica în operațiune chiar din această lună, pe parcusul a cel mult jumătate de ani Acțiunea la care vor participa  va consta în preluarea cetățenilor afgani din bazele temporare din Kuweit și Qatar și relocarea acestora în baze temporare de staționare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esențiale.

De asemenea, CSAT a decis activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. MAI va face o evaluare urgentă a capacității de preluare a refugiaților, azilanților și posibilitatea de extindere a acesteia.

CSAT a mai hotărât intensificarea colaborării cu FRONTEX și modificarea de urgență a cadrului normativ al MAI si MAE  pentru completarea capacităților de răspuns la situațiile din teren, astfel încât să poată fi oferită în mod eficient ”asistență pe palierul preluării și relocării de cetățeni afgani”.