Elemente ale legendarei Divizii 101 Aeropurtată (Asalt aerian) au început să sosească la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România la finalul lunii iunie și vor continua să sosească în următoarele câteva zile, urmând să participe la exerciții multinaționale cu partenerii de pe continentul european pentru a reasigura aliații și pentru a descuraja potențiale noi acțiuni agresive ale Rusiei.
În total, aproximativ 4.700 de soldați din Divizia 101 Aeropurtată vor fi dislocați în diverse locații din Europa, iar primii militari din cadrul acestei unități au sosit pe 20 iunie la Mihail Kogălniceanu, potrivit Departamentului Apărării de la Washington.
Aceștia nu reprezintă forțe suplimentare americane în Europa, ci urmează să-i înlocuiască pe militarii din cadrul Diviziei 82 Aeropurtată, care au participat anul trecut la o serie de misiuni de antrenament în Europa, inclusiv la un exercițiu de desant aerian în România.
„Unitățile 101 sunt într-o stare de disponibilitate sporită de câteva luni, iar militarii noștri sunt pregătiți. Ei vor oferi un sprijin valoros cartierului nostru general superior și vor reasigura aliații noștri în acest moment critic”, a declarat generalul-maior JP McGee, comandantul Diviziei 101 Aeropurtată (Asalt aerian).
Fiind una dintre forțele de răspuns rapid ale Armatei americane, Divizia 101 Aeropurtată are subunități gata să fie desfășurate în întreaga lume într-un termen scurt, putând executa o varietate de operațiuni militare, de la asistență umanitară până misiuni de luptă.
În urma invaziei ruse în Ucraina, NATO și-a consolidat prezența pe Flancul estic, în special în zona Mării Negre. România găzduiește în prezent aproximativ 4000 de militari aliați, inclusiv un detașament de forțe întrunite, de 1000 de militari, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al armatei americane, și alți 900 de militari americani dislocați prin rotație în România, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.
Totodată, la finalul lunii iunie, președintele Joe Biden a anunțat, în debutul summitului NATO de la Madrid, că Statele Unite își vor consolida prezența militară în Europa pentru a contracara amenințarea rusească, urmând ca România să găzduiască o brigadă suplimentară de 3.000 de militari americani, dislocată prin rotație.
„De la Ziua Z, 6 iunie 1944, această divizie a răspuns în mod repetat apelului națiunii în fiecare conflict major. Screaming Eagles (Vulturii Țipători, – porecla diviziei) vin din nou în Europa. Screaming Eagles sunt gata acum să-i sprijine pe aliații noștri pentru a conserva stabilitatea de lungă durată în Europa, pentru care predecesorii noștri au luptat și au murit”, a adăugat ofițerul american.
Formată inițial în anul 1918 ca o divizie de infanterie, cu nouă zile înainte de încheierea Primului Război Mondial. Marea unitate a fost transformată într-o divizie de parașutiști în august 1942 și și-a câștigat faima în 1944, cu ocazia Debarcării din Normandia. Mii de militari americani au fost parașutați de-a lungul întregii Peninsule Cotentin cu scopul de a îngreuna contraofensiva germană împotriva capetelor de pod de pe plajele din nordul Franței.
Ulterior, militarii din Divizia 101 Aeropurtată au participat la operațiunea Market Garden (Septembrie 1944), fiind parașutați în Olanda. Luptele au fost brutale – peste 8.000 de militari din această unitate și-au pierdut viețile sau au fost răniți – iar operațiunea s-a terminat cu un eșec usturător pentru aliați.
Câteva luni mai târziu, Divizia 101 Aeropurtată s-a acoperit de glorie apărând eroic orașul Bastogne din Ardeni, în fața ultimei mari ofensive germane pe Fronul de Vest.
Divizia a continuat apoi lupta pe teritoriul Germaniei, fiind desființată la finalul războiului. Însă marea unitate a fost reactivată în 1956 și a participat ulterior la majoritatea războaielor în care au fost implicate Statele Unite, inclusiv în Vietnam, Irak și Afganistan.