Apărare

România trimite 150 de militari în Irak din iulie, la solicitarea NATO

Foto: nato.int

România va participa cu 150 de militari, mijloace și echipamente la misiunea extinsă a NATO din Irak (eNMI), desfășurarea de forțe urmând să aibă loc începând cu luna iulie a acestui an.

Președintele Iohannis a aprobat participarea, ”în urma analizei solicitărilor NATO”, la propunerea prim-ministrului Cîțu, după consultarea CSAT și cu informarea Parlamentului.

Noua misiune extinsă a NATO în Irak are 4400 de militari, Bagdadul fiinf interesat de consolidarea parteneriatului cu Alianța Nord-Atlantică, pe fondul reducerii prezenței americane pe teritoriul irakian.

În Irak, armata română va sigura și ” un element de sprijin național, suplimentar față de statul de organizare” al eNMI. pentru asigurarea sprijinului logistic și a legăturii cu elementele de comandă naționale.

În prezent, armata română are în Irak un detașament de specialiști în comunicații și informatică și ofițeri de stat major, care participă timp de șase luni la o misiune sub egida NATO și a Coaliței Globale contra-ISIL/Da’esh.