România scutește de taxe toate zborurile avioanelor militare ale statelor NATO, doar SUA beneficiau de facilitate
România scutește de plata tarifelor pentru servicii de navigație aeriană de rută și terminală toate zborurile avioanelor militare înmatriculate în statele NATO, în urma unor modificări la Codul Aerian, cuprinse într-o lege de aprobare a unei OUG, care se află în pragul votului final la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Astfel, zborurile aeronavelor militare înmatriculate în statele NATO vor fi exceptate de la plata tarifelor, fără să mai fie nevoie de încheierea unor acorduri bilaterale, eliminându-se un tratament discriminatoriu. De asemenea, de la taxe vor fi scutite anumite zboruri din cadrul unor acorduri în care România este parte.
Până acum, erau exceptate de la plata tarifelor pentru servicii de navigație aeriană de rută și terminală doar zborurile militare efectuate de aeronave militare străine pentru cazurile în care existe tratate bilaterale sau multilaterale în acest sens. Doar aeronavele militare americane beneficiau de facilitate, în baza unui acord ratificat de România prin Legea 260/2002.
Excepția se aplica și la plata tarifelor aeroportuare de pasager, securitate, dezvoltare, tranzit, transfer, aterizare, staționare, iluminat.
Conform unui regulament al UE referitor la tarifarea în cadrul cerului unic european, statele membre pot scuti de tarifele de rută și terminal zborurile militare efectuate de aeronavale unui stat membru sau ale oricărei țări terțe.
Numărul zborurilor militare NATO scutite de taxe într-un an nu poate fi estimat.
În prezent, unele state aliate au debite restante la Eurocontrol în contul serviciilor de care au beneficiat în spațiul aerian al României, în misiunile de poliție aeriană efectuate la solicitarea statului român, cum este Canada, care a acumulat datorii de peste 100.000 de euro în 2018-2020.