• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • România primește statutul „Dependable Undertaking”, ce permite eșalonarea plăților pentru achizițiile militare din SUA 

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  România a primit statutul „Dependable Undertaking” (DU) din partea Statelor Unite, care va permite țării noastre să achiziționeze echipamente militare americane fără a mai fi nevoie de vreun avans și va face posibilă eșalonarea plăților pentru aceste achiziții, a declarat ministrul Apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, informează instituția.

  Oficialul român a făcut acest anunț după ce s-a întâlnit pe 12 iulie cu Heidi Grant, directoarea Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității din Statele Unite.

  Cu această ocazie, reprezentata agenției americane l-a informat Ciucă despre faptul că țara noastră a primit statutul „Dependable Undertaking” (DU), lucru ce va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans, derularea programelor guvern la guvern de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora.

  „Înscrierea României în rândul țărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaștere a seriozității cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României și are o valoare intrinsecă deosebită, și anume recunoașterea statutului de partener de încredere”, a afirmat ministrul român.

  Ciucă a mai explicat că „eșalonarea plăților pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante și, implicit, va crește gradul de securitate al României”.

  Statele Unite au fost cel mai important furnizori de echipamente militare majore pentru Armata României în perioada 2010-2020, potrivit datelor colectate de Institutul internațional pentru cercetare în domeniul păcii de la Stockholm (SIPRI).

  De altfel, cel mai valoros contract de achiziții din ultimul deceniu a fost parafat tot cu SUA: programul de înzestrare cu „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” Patriot, în valoare de 4,6 miliarde de dolari.

  România a achiziționat din Statele Unite o mare varietate de echipamente militare, de la motoare diesel pentru transportoarele Piranha III sau motoare de aviație pentru avioanele de transport C-27J Spartan și C-130 Hercules; la rachete aer-aer AMRAAM și Sidewinder pentru F-16; bombe de aviație JDAM; la sisteme de artilerie reactivă M-142 HIMARS sau sisteme Patriot.

  În pofida promisiunilor făcute de politicienii care s-au perindat la guvernare, participarea industriei românești la majoritatea acestor programe de înzestrare este până acum una redusă sau chiar inexistentă. În multe cazuri (Patriot, HIMARS) a fost preferată varianta achiziției directe prin contract tip „guvern la guvern”, fără offset, fără transfer de tehnologie sau know-how.

  Te-ar mai putea interesa

  România va găzdui militari din cadrul legendarei Divizii 101 Aeropurtată a SUA Rusia a pierdut echipamente militare în valoare de peste 900 de milioane de dolari pe Insula Șerpilor și în apele din jur – mass-media În competiție cu F-35, suedezii vin cu o ofertă disperată pentru Cehia: avioane de luptă Gripen gratis

  Ultimele știri

  Cancelarul Germaniei: Vladimir Putin se pregătea de război de mult timp și îl poate continua o perioadă îndelungată  Macron: Franța este dispusă să crească la nivel de brigadă prezenţa militară desfăşurată în România sub egida NATO Transnistria consideră eforturile de întărire a armatei Republicii Moldova drept extrem de periculoase