• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • România, Polonia și Lituania, declarație comună pentru poporul din Belarus: Susţinem poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Președinții României, Poloniei și Lituaniei au semnat o declarație comună privind situația din Belarus în care își exprimă sprijinul pentru clădirea unui parcurs democratic în țara est-europeană care este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste de stradă față de regimul Lukașenko.

  Cei trei șefi de stat, Klaus Iohannis (România), Gitanas Nauseda (Lituania) și Andrzej Duda (Polonia) fac apel la comunitatea internațională să se alăture Uniunii Europene și statelor sale membre în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziţia politică, economică şi socială a ţării, relatează postul Digi 24.

  De asemenea, semnatarii scrisorii se oferă autoritățile de la Minsk expertiza lor pe tema unor reforme politice și economice.

  Declarația comună „Propunere pentru un Belarus democratic”:

  „Noi, președinții Lituaniei, Poloniei şi României, ca state membre ale Uniunii Europene:

  Ne declarăm voința să susținem poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piață și prin statul de drept”, se arată în declarația comună.

  Cei trei lideri se declară dispuși să ofere „expertiza și know-how-ul pentru parcursul de reforme politice și economice, pentru construirea de instituții independente și pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului și libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societății”.

  De asemenea, președinții susțin că, demersul de sprijinire a poporului Belarusului, este util ca Uniunea Europeană – ca putere economică globală majoră – să propună un pachet de asistenţă pentru transformarea economică a Belarusului democratic care ar trebui să includă, inter alia: facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană și asistență pentru negocierile de aderare la Organizația Mondială a Comerțului;
  un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condițiile necesare;
  asistență pentru diversificarea sectorului energetic și pentru securitatea energetică a Belarusului;
  acces la resursele financiare pentru restructurarea și lansarea economiei belaruse de tip liberal;
  prezență și activitate sporite ale Instituțiilor Financiare Internaționale pentru reformarea economiei belaruse și pentru sporirea investițiilor.

  „Adresăm un apel către comunitatea internațională de a se alătura Uniunii Europene și statelor sale membre în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziția politică, economică şi socială a țării”, subliniază semnatarii.

  Te-ar mai putea interesa

  Inteligența artificială elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro Noul Statut al cadrelor militare: aprobat de guvern în martie, adoptat de Parlament în mai

  Ultimele știri

  Șapte comasări necesare MApN caută peste 5000 de soldați și gradați profesioniști BNR: În 2023, investițiile străine directe în România s-au redus drastic