Siguranță alimentarăȘtiri

România, pe locul 22 în lume în ceea ce privește securitatea alimentară – The Economist

România se situează pe poziţia a 22-a la nivel global, în ceea ce privește securitatea alimentară, cu un scor total de 74,2 puncte, clasându-se înaintea tuturor țărilor vecine, arată raportul Global Food Security Index 2020 – GFSI (Indicele Global al Securităţii Alimentare), realizat de The Economist Intelligence Unit și sponsorizat de Corteva Agriscience.

În perioadele de prosperitate economică și pace, impactul vulnerabilităților sistemelor alimentare poate să nu fie acut resimțit. Însă, în perioadele de frământări politice sau socio-economice, eforturile naționale, regionale și globale de consolidare a sistemelor alimentare determină impactul asupra nivelurilor generale ale securității alimentare, afirmă autorii raportului.

“Indexul dezvăluie provocările grave privind securitatea alimentară și evidențiază oportunitățile pentru un sistem global alimentar mai puternic – iar agricultura se află în centrul acestuia”, a afirmat Jim Collins, directorul general executiv al Corteva Agriscience.

Autorii explică faptul că metodologia raportul a fost modificată semnificativ față de anul trecut. Raportul analizează factorii determinanți ai securității alimentare: accesibilitatea preturilor, disponibilitatea produselor, calitatea și siguranța acestora, sau resursele naturale și reziliența regiunii.

România a obținut punctaj maxim la capitole precum programe de siguranță alimentară și varietatea și calitatea nutrițională a dietelor medii, însă țara noastră se confruntă cu probleme în ceea ce privșete volatilitatea producției agricole, corupție și lipsa strategiilor în domeniul alimentar.

În ceea ce privește resursele naturale și reziliența sistemelor alimentare în fața schimbărilor climatice, raportul indică faptul că seceta reprezintă o problemă majoră pentru România, care este amplificată de infrasturctura limitată pentru irigații (doar 23% din terenurile agricole sunt echipate pentru irigații).

La nivelul Europei, România se clasează pe locul 16 dintre cele 26 de state europene incluse în raport. Astfel, țara noastră surclasează națiuni precum Rusia (poziția 18), Polonia (19), Spania (20), Ungaria (22), Bulgaria (24), Serbia (25) și Ucraina (26). Republica Moldova nu a fost inclusă în raportul din acest an.

Datele arată că Europa este pe locul doi în clasamentul general mondial, însă se confruntă și cu unele probleme majore, precum volatilitatea producției agricole, care este peste media globală în Europa.

“În acestă perioadă marcată de criza COVID-19 și de schimbări climatice, GFSI (Indicele de Securitate Alimentară Globală al EIU) din acest an atrage atenția asupra provocărilor pentru siguranța alimentară”, a subliniat Igor Teslenko, președinte pentru Europa al Corteva Agriscience.

Raportul mai arată și faptul că Europa este lider global în stimularea angajării în politici legate de adaptarea la schimbările climatice.