România ar putea deveni prima țară europeană care găzduiește un reactor modular de mici dimensiuni
Președintele Klaus Iohannis și omologul său american, Joe Biden, urmează să anunțe marți, 2 noiembrie, că cele două țări plănuiesc să construiască o centrală nucleară cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR), aceasta urmând să fie prima instalație „de acest fel” într-o țară europeană, informează Casa Albă.
Acordul comercial va include o centrală nucleară cu 12 module proiectate de compania americană NuScale Power, care ar genera 924 MW de electricitate.
Proiectul va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în România și Statele Unite, iar pe măsură ce parteneriatul evoluează, ar putea fi create în total 30.000 de locuri de muncă în cele două țări.
“Tehnologia SMR va fi un factor important în ceea ce privește decarbonizarea sectorului energetic și un viitor cu zero emisii”, a precizat Casa Albă.
Reactorul nuclear de mici dimensiuni proiectat de NuScale a fost autorizat de autoritățile americane în septembrie 2020, iar primele centrală de acest fel, la Idaho Falls, SUA, ar urma să devină operațională în 2029.
Interesul României pentru tehnologia SMR datează de câțiva ani. În 2019, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu firma NuScale Power din SUA. De altfel, Nuclearelectrica a primit fonduri nerambursabile de 1,2 milioane dolari din partea SUA pentru identificarea unor potențiale zone de amplasament pentru astfel de centrale.
NuScale dezvoltă o centrală atomică pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară pentru a furniza electricitate, încălzire termică, desalinizare. Proiectul inovator al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) are la bază o construcție modulară, integral fabricată de NuScale, capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigură, redusă ca dimensiune si scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrală nucleară poate acomoda pana la 12 module individuale, care oferă beneficiile unei tehnologii fără emisii de carbon si reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o producție de ordinul gigawaților. afirma Nuclearelectrica într-un comunicat din 2019.
În 2020, NuScale Power a anunțat o creștere cu 25% a puterii generate de reactorul de mici dimensiuni NuScale Power Module. Astfel, puterea generată per NuScale Power Module a crescut de la 60 la 77 de megawați de energie electrică, rezultând o capacitate totală de 924 MW pentru o centrală cu 12 module. De asemenea, compania oferă soluții pentru centrale atomice cu doar patru module (308 MW) sau șase module (462 MW).
Statele Unite dezvoltă centrale nucleare avansate de capacitate de 300 MW sau mai mică și oferă potențial pentru costuri inițiale mai scăzute, o scalabilitate și flexibilitate de amplasare mai mari. Printre vânzătorii din Statele Unite de reactoare SMR, cu sistem de răcire cu apă ușoară, se numără companiile: NuScale, Holtec, Westinghouse și GE-Hitachi, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la București.
În prezent, la nivel mondial se dezvoltă zeci de reactoare SMR, însă nu s-a construit încă unul și nici nu a fost acordată o licență în acest sens. NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission).
Prin această inițiativă, este de așteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării.
Conform datelor de la NuScale, costul reactoarelor SMR se poate ridica la 3,5 miliarde de dolari pe gigawatt de energie, precizează reprezentanța diplomatică americană.