ApărareIntelligenceȘtiri

Rezultat previzibil în Senatul SUA: Donald Trump, achitat de ambele capete de acuzare formulate după suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina

Președintele american Donald Trump a fost achitat miercuri în Senatul de la Washington, dominat de republicani, la finalul unui proces de destituire ce a fost inițiat după ce Casa Albă a suspendat ajutorul militar pentru Ucraina și care a polarizat opinia publică americană,. Singurul republican care a votat pentru destituirea președintelui a fost senatorul Mitt Romney.

În cazul acuzației de abuz de putere, 52 dintre cei 100 de senatori americani l-au declarat nevinovat pe Trump, iar 53 de senatori au votat împotriva acuzației de obstrucționare a unei anchete a Congresului de către președinte.

Procesul de destituire a liderului SUA a pornit la o controversată discuție telefonică între Trump și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. În urma convorbirii, democrații l-au acuzat pe Donald Trump că ar fi condiționat un ajutor militar, în valoare de 400 de milioane de dolari, pentru Ucraina, de reluarea anchetării lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, unul din potențialii contracandidați ai lui Trump la alegerile prezidențiale din SUA.

Trump a fost al treilea președinte din istoria Statelor Unite care a fost vizat de procedura demiterii, după Andrew Johnson, în 1868; şi Bill Clinton, în 1998-1999. În toate cele trei cazuri, președintele acuzat a fost achitat de Senat.