ApărareȘtiri

Reuniune de urgență la NATO pe tema retragerii SUA din Tratatul Cer Deschis

Sursa: OSCE

Ambasadorii celor treizeci de țări membre NATO au fost convocați vineri la o ședință de urgență după anunțarea retragerii SUA din Tratatul Cer Deschis (Open Skies, în engleză), ca urmare a presupuselor încălcări de către Rusia a termenilor pactului internațional, a declarat o sursă diplomatică din cadrul alianței transatlantice, relatează televiziunea publică belgiană RTBF.

Donald Trump a anunțat joi că Statele Unite se vor retrage din din acest acord, care permite țărilor semnatare să-și survoleze reciproc teritoriul pentru a verifica unitățile și obiectivele militare și aplicarea măsurilor de control a armelor strategice. România este printre cele 34 de țări semnatare ale Tratatului Cer Deschis.

“Ședința a fost convocată vineri după-amiază” pentru a analiza consecințele deciziei anunțate de președintele Donald Trump, potrivit unei surse diplomatice.

Retragerea Statelor Unite din acest tratat ar urma să se producă în mod formal în “termen de șase luni”, a precizat aceeași sursă.

Consiliul Atlanticului de Nord (care reunește ambasadorii celor treizeci de țări aliate) urmează să se întâlnească la ora locală 14:00 (ora României, 15:00) la sediul organizației, a declarat sursa aliată, potrivit agenției Belga.

Acesta este al treilea acord internațional de securitate la care președintele Trump decide să renunțe, după Tratatul privind programul nuclear iranian, denunțat în 2018, și Tratatul INF, privind rachetele intermediare, abandonat în 2019.

Trump și-a motivat decizia de retragere din Tratatul Cer Deschis spunând că Rusia a încălcat termenii acordului.

“Rusia nu a respectat tratatul. Atâta timp cât nu-l respectă, ne vom retrage”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

Trump a indicat că SUA sunt dispuse să accepte o renegociere a tratatului, afirmând: “Recent am avut relații foarte bune cu Rusia”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, afirmă că Rusia “își încalcă continuu și în mod flagrant obligațiile care îi revin în baza tratatului Cer Deschis și-l aplică într-un mod care amenință Statele Unite, precum și aliații și partenerii noștri”.

Oficialul american a menționat în acest sens interdicția impusă avioanelor aliate de a se apropia la mai puțin 500 de km de exclava rusă Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia, cât și interzicerea zborurilor deasupra frontierei dintre Rusia și Georgia. De asemenea, în septembrie 2019, Rusia a încălcat din nou tratatul refuzând să permită zborurile de recunoaștere în zona unde se desfășura un exercițiu militar major.

Potrivit unor oficialilor americani, citați de publicația New York Times, Trump ar fi fost iritat după ce o aeronavă rusească a efectuat un zbor de recunoaștere deasupra terenului său de golf din Bedminster, New Jersey, în 2017, unde liderul SUA se afla în vacanță.

Rusia a condamnat joi decizia Washingtonului, spunând că aceasta subminează securitatea Europei.

Consilierul de Securitate Națională de la Casa Albă, Robert O’Brien, a declarat că Statele Unite nu vor rămâne “semnatare ale tratatelor internaționale care sunt încălcate de alte părți și care nu mai sunt în interesul major al țării noastre”.

O’Brien a menționat că SUA sunt dispuse să negocieze cu Rusia și China noi acorduri privind controlul armelor strategice.

Ultimul acord internațional de control a armelor strategice rămas în vigoare între SUA și Rusia este Noul START (New START), care urmează să expire în 2021.

Acest acord limitează la 1.550 numărul de focoase strategice active pentru fiecare țară semnatară, iar numărul sistemelor operaționale de lansare este de maxim 700, incluzând în această categorie rachete balistice lansate de la sol (ICBM); de pe submarine (SLBM) și de bombardiere grele (ALBM).

Până în acest moment, cu mai puțin de un an înainte de expirare negocierile pentru prelungirea acordului Noul START par să treneze.