ApărareȘtiri

Reuniune de urgență a NATO la solicitarea Ankarei, după atacuri siriene soldate cu uciderea a 33 de militari turci

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a anunțat că reprezentanții statelor membre se vor reuni vineri pentru discuții pe tema situației din Siria; ședința de urgență fiind convocată la solicitarea Ankarei, după ce 33 de militari turci au fost uciși în nord-vestul Siriei, în urma unor raiduri aeriene atribuite regimului de la Damasc, relatează publicația Le Figaro.

În acest context, Turcia a cerut comunității internaționale să instituie o zonă de interdicție aeriană în nord-vestul Siriei pentru a împiedica regimul sirian și Rusia, principalul aliat al Damascului, să efectueze atacuri aeriene în regiunea Idlib.

“Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a proteja civilii și să instituie o zonă de interdicție aeriană” deasupra regiunii Idlib, a declarat directorul de comunicații al Președinției turce, Fahrettin Altun.

De fapt, o astfel de zonă de interdicție aeriană în nord-vestul Siriei deja există, însă este sub controlul Rusiei.

În pofida degradării relațiilor Ankarei cu aliații NATO, pe fondul legăturilor tot mai strânse între Turcia și Rusia, Turcia a apelat la alianța transatlantică pentru sprijin, după escaladarea situației din Siria.

Sursa: NATO

Reuniunea de urgență de vineri a fost convocată în temeiul articolului 4 din Tratatul NATO, ce prevede că astfel de consultări pot fi solicitate de orice aliat care consideră că integritatea teritorială, independența politică sau securitatea sa sunt amenințate.

Ankara a acuzat regimul sirian că a ucis 33 de militari turci în raiduri aeriene efectuate joi în
provincia Idlib. În replică, Turcia a bombardat pozițiile forțelor regimului de la Damasc.

Administrația de la Ankara s-a abținut până acum să critice direct Rusia, principalul susținător al regimului de la Damasc, dar această evoluție a conflictului sirian reflectă fragilitatea legăturilor ruso-turce, în condițiile în care cele două părți sprijină tabere opuse.

În contextul amplificării tensiunilor, Flota rusă de la Marea Neagră a trimis în largul coastelor Siriei două fregate -Amiral Makarov și Amiral Grigorovici –  echipate cu rachete de croazieră Kalibr, care pot lovi ținte aflate până la 1.500 de kilometri distanță.