ApărareȘtiri

Republica Moldova își reiterează îngrijorarea în legătură cu depozitele rusești de muniții din Transnistria

Vehicul blindat rusesc (Moldova.org)

Republica Moldova își reiterează îngrijorarea față de riscurile pentru securitatea națională și regională generate de depozitele rusești de muniții din Transnistria și cere reluare a procesului de retragere și distrugere a acestor muniții, a afirmat secretarul de stat Gheorghe Leucă, din Ministerul de Externe de la Chișinău.

“Având peste 20 000 de tone de muniție din vremurile sovietice stocate pe teritoriul nostru, dar în afara controlului autorităților constituționale din Republica Moldova, este o preocupare majoră. Riscurile sunt mari, nu numai la nivel local, ci și regional. Este un exemplu clar că avem o necesitate comună – să începem lucrări practice, reluând procesul de distrugere și retragere, reducând și evitând întârzierile cauzate de dezbaterile procedurale prelungite”, a declarat Leucă la Conferința pentru Dezarmare, care se desfășoară zilele acestea la Geneva.

În urmă cu 30 de ani, autoritățile separatiste proruse de la Tiraspol, nemulțumite de procesele democratice, oficializarea limbii române și trecerea la alfabetul latin, au proclamat „Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Transnistreană”. Ulterior, după obținerea independenței Republicii Moldova, tensiunile între Chișinău și Tiraspol au degenerat într-un conflict armat, care s-a încheiat cu intervenția Armatei a 14-a a Rusiei, care rămâne staționată în stânga Nistrului și astăzi, deși Chișinăul a cerut, în multe rânduri, retragerea trupelor ruse.

Regimul de la Tiraspol rămâne nerecunoscut internațional, fiind susținut militar, politic și economic doar de Federația Rusă.

Anul trecut, Igor Strelkov/Girkin, un fost lider al insurgenților proruși din Ucraina, a afirmat că, în cazul în care Moscova și-ar retrage forțele din Transnistria, trupele Chișinăului ar elibera regiunea separatistă în doar două zile, iar acest lucru ar permite unirea Republicii Moldova cu România.