IntelligenceȘtiri

Războiul dezinformării împotriva Ucrainei: Trei zvonuri răspândite pe rețelele de socializare și de mass-media din Rusia

Centrala atomica Rivne din Ucraina (FOTO: 112 Agency)

Deși Rusia nu a lansat, până în prezent, un atac militar asupra Ucrainei, cercetătorii în dezinformare au observat zvonuri răspândite în rețelele sociale și în mass-media de știri din Rusia, care ar putea fi folosite de Moscova drept un pretext pentru invadarea Ucrainei sau pentru consolidarea prezenței armatei ruse în jurul țării vecine, informează agenția Ukrinform, citând publicația The New York Times.

Astfel, analiști de la think tank-ul ucrainean European Expert Association și de la grupul de monitorizare Reset Tech au indicat că încă din luna octombrie au identificat zvonuri care ar putea sta la baza unei operațiuni rusești cu steag fals, menită să inducă în eroare publicul și să justifice o potențială intervenție a Moscovei în Ucraina.

Multe dintre zvonuri au apărut inițial pe canale anonime pe rețeaua de socializare Telegram, fiind preluate apoi de oficialii ruși, în timp ce altele au pornit de la declarații oficiale și au fost apoi răspândite pe diverse canale de Telegram până când au devenit puncte de discuție pentru cetățenii obișnuiți.

„Retorica surselor pro-Kremlin a devenit mult mai agresivă în ultima vreme”, a declarat Maria Avdeeva, director de cercetare la European Expert Association.

Cercetătorii au prezentat și o serie de zvonuri nefondate vehiculate de Rusia:

Afirmație neîntemeiată 1 : Ucraina intenționează să atace unele teritorii controlate de separatiști folosind arme chimice.

Pe 21 decembrie, ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, a afirmat că armata ucraineană se pregătea să atace teritorii controlate de separatiști în Ucraina și a insinuat, în cadrul unei reuniuni la care a participat și Vladimir Putin, că firme militare private americane introduc ilegal „canistre cu substanțe chimice neidentificate”. A doua zi, agenția de presă de stat RIA Novosti a publicat un raport care susținea, fără dovezi, că SUA ar fi furnizat Ucrainei arme chimice.

Apoi, potrivit cercetătorilor, mass-media controlată de Rusia a răspândit zvonul, care a fost amplificat pe rețelele de socializare. „Armele chimice sunt deja prezente pe teritoriul Ucrainei”, se afirma într-o postate pe un canal anonim pe Telegram cu 24.500 de urmăritori. Postarea a fost vizualizată de 7.000 de persoane.

Afirmație nefondată 2 : Armata ucraineană se pregătește să atace regiunea pro-rusă Donbass.

Presa rusă de stat a răspândit zvonuri că armata ucrianeană pregătește un atac asupra regiunii separatiste Donbass, cu ajutorul mercenarilor americani, britanici și polonezi.

Zvonul a fost apoi răspândit pe Facebook și YouTube. „Poporul ucrainean așteaptă ca Mama Rusia să-și elibereze sora mai mică de naziști și de Departamentul de Stat”, se afirma într-o postare pe Facebook care a strâns aproape 100 de aprecieri. Pe YouTube, un videoclip care răspândește aceeași afirmație a strâns peste 31.600 de vizualizări.

Afirmația nefondată 3: Centralele nucleare sunt vizate de un complot organizat de SUA.

Potrivit acestei campanii de dezinformare, rușii îi acuză pe ucraineni și americani că pregătesc o operațiune sub steag fals care presupune un atac al forțelor speciale occidentale asupra unei centrale nucleare din Ucraina care să fie în mod fals atribuit Rusiei.

Pe 12 februarie, un canal Telegram cu peste 15.000 de urmăritori a postat că trupe de comando SAS din Marea Britanie pregătesc un atac asupra unei centrale atomice din Ucraina. Trei zile mai târziu, pe canalul Telegram al unui corespondent de război rus, Aleksander Kots, a apărut o postare în care se afirma Ucraina a cerut SUA să furnizeze echipamente speciale pentru situații de urgență, inclusiv pentru intervenție în caz de dezastre cu substanțe chimice sau radioactive. Potrivit cercetătorilor, Kots lansat acuzații, fără dovezi, potrivit cărora Kievul ar fi plănuit un atentat fals la o centrală atomică cu scopul de a arunca vina pe Rusia pentru dezastru. Afirmațiile sale au vizualizate de 83.900 de persoane pe Telegram.

Grupului non-profit Global Disinformation Index, care la cererea jurnaliștilor de la The New York Times a evaluat raportul, a indicat că studiul pare unul credibil.