ApărareȘtiri

Raytheon va livra rachete tactice AIM-9X mai multor țări, inclusiv României. Valoarea contractului: 392 milioane USD

Rachetă AIM-9X (Raytheon)

Departamentul Apărării de la Washington a atribuit companiei Raytheon o comandă în valoare de $392,4 milioane de dolari pentru producția și livrarea de rachete tactice AIM-9X Sidewinder către Forțele Aeriene și Navale ale SUA, și o varietate de țări aliate, inclusiv România, Bulgaria sau Polonia.

Publicată de către Pentagon pe data de 20 martie 2020, comanda reprezintă o modificare a unui contract atribuit în septembrie 2018 pentru lucrări de mentenanță pentru rachete Air Intercept Missile (AIM)-9X Sidewinder, informează agenția de știri United Press International (UPI).

Modificarea contractului prevede că Raytheon va livra rachete tactice Lot 20 AIM-9X, Block II și Block II Plus, cât și rachete de test și antrenament, dar și echipamentele aferente și piese de schimb.

Rachetele vor fi livrate Forțelor Aeriene și Navale ale SUA, și unui număr de 21 de țări, printre care România, Bulgaria, Belgia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Israel, Norvegia, Polonia, Slovacia, Taiwan sau Turcia, se arată într-un comunicat al Pentagonului.

Procesul de fabricație se va desfășura în principal la uzina Raytheon din Tucson, Arizona, însă părți ale contractului vor fi executate și în alte locații din Statele Unite și Canada, iar termenul de finalizare este iulie 2023.

Rachetele AIM-9 Sidewinder sunt folosite de Forțele Navale Americane încă din 1956, iar cea mai avansată versiune – AIM-9X – a fost introdusă în noiembrie 2003.  AIM-9X are triplă utilitate (aer-aer; aer-sol; și sol-aer) și poate fi folosită de o varietate de avioane moderne, inclusiv F-15, F-16, F/A-18, E/A-18G, F-22 sau F-35.

Rachetă AIM-9X (Raytheon, DOD)

Date tehnice AIM-9X Sidewinder (sursa: Military.com, The Drive)

Rol: Rachetă tactică cu rază mică de acțiune

Producător: Raytheon

Introducere în serviciu: 1956 (AIM-9); 2003 (AIM-9X)  

Anvergură: 60 cm

Lungime: 301 cm

Diametru: 12.7 cm

Greutate totală: 85 de kilograme

Greutatea ogivă: 9,36 kilograme

Viteză: clasificată (supersonică)

Rază de acțiune: clasificată, aproximativ 32 de kilometri

Sistem de ghidare: infraroșu pasiv 

Țări utilizatoare: SUA și peste 20 de țări din întreaga lume