Raytheon, acuzată că ar fi vândut materiale fabricate în România etichetate fals “made in USA”
Compania Raytheon Technologies Corp și una dintre subsidiarele sale au convenit să plătească 515.000 de dolari statului american pentru soluționarea pe cale amiabilă a acuzațiilor conform cărora cele două societăți au vândut Guvernului SUA materiale fabricate în România, susținând în mod fals că produsele provin din Statele Unite, a anunțat Departamentul Justiției de la Washington.
Raytheon și subsidiara sa, Hamilton Sundstrand, sunt printre cei mai mari furnizori de produse și servicii ai Pentagonului și ai altor contractori din domeniul apărării.
Companiile sunt acuzate că, în perioada 2006-2015, au vândut Guvernului american, atât direct, cât și indirect, prin intermediul unui alt contractant, o serie de materiale provenite din România care erau etichetate în mod fals ca fiind produse în SUA.
Motivul pentru falsificarea actelor de proveniență ar fi fost acela de a eluda prevederile legii Buy American Act din 1933 (BAA), care are rolul de a sprijini întreprinderile și muncitorii din SUA prin restricționarea achiziționării și utilizării de produse finite și materiale de construcții care nu provin din Statele Unite.
Raytheon și Hamilton Sundstrand au vândut Guvernului diverse materiale în cadrul unor contracte ce includeau cerința ca acestea să fie de provenință americană, conform BAA, deși unele dintre aceste produse erau de fapt fabricate în România.
Materialele în cauză nu sunt identificate în acordul de soluționare publicat de Departamentul Justiției pe 11 ianuarie 2021. Totodată, nu există informații despre firma/firmele din România care ar fi furnizat respectivele materiale companiilor Raytheon și Hamilton Sundstrand.
Această anchetă a fost efectuată de Serviciul de Investigații Criminale al Apărării, Oficiul de Investigații Speciale al Forțelor Aeriene ale SUA și Serviciul Naval de Investigații Criminale (NCIS).
Americanii de la Raytheon se numără și printre cei mai importanți furnizori ai Forțelor Armate Române, țara noastră achiziționând de la această firmă sisteme antiaeriene Patriot și (în curând) rachete antinavă Naval Strike Missile.
Raytheon a încheiat și contracte de parteneriat cu unele firme românești. Astfel, în martie 2019, americanii de la Raytheon au oferit firmei Aerostar Bacău o comandă pentru lucrări destinate sistemului Patriot.
În octombrie 2020, compania de stat Romaero a anunțat că a primit o comandă de componente pentru sistemul Patriot. Contractul prevede producția de ansambluri mecanice ce vor fi incluse în procesul final de construcție a radarului Patriot.