ApărareȘtiri

Răspunsul Rusiei la propunerile SUA: Insistăm asupra retragerii tuturor forțelor armate americane din estul Europei

Statele Unite „nu au reușit să ofere un răspuns constructiv” la toate solicitările cheie ale Rusiei privind garanțiile de securitate, a transmis Ministerul de Externe de la Moscova, care a precizat că va insista asupra retragerii tuturor trupelor și armelor dislocate de Washington în estul Europei, inclusiv în România.

„Insistăm asupra retragerii tuturor forțelor armate americane și a armelor desfășurate în Europa Centrală, Europa de Sud-Est și țările Baltice. Suntem convinși că potențialul națiunilor din aceste zone este suficient”, se arată în răspunsul Moscovei, informează agenția de știri TASS.

„Activitatea militară tot mai intensă a SUA și a NATO direct la granițele Rusiei este alarmantă”, se afirmă în documentul publicat joi pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova.

În același timp, Rusia a indicat că este de acord cu opțiunea propusă de partea americană privind inspecțiile reciproce de verificare la bazele Aegis Ashore din România și Polonia, respectiv la unele baze din partea europeană a Rusiei.

Propunerea Washingtonului este menită să atenueze temerile Moscovei potrivit cărora instalațiile verticale de lansare Mk 41 din Polonia și România ar putea fi folosite împotriva Rusiei. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat recent că rachete de croazieră Tomahawk lansate de la Deveselu ar putea lovi ținte din Rusia aflate la mii de kilometri depărtare.

Baza militară de la Deveselu găzduiește singurul sistem antibalistic activ din Europa, care dispune de trei instalații verticale de lansare de tip Mk41 (în total 24 de celule) pentru rachete interceptoare SM-3. Un sistem similar urmează să fie instalat și în Polonia, însă lucrările în acest sens sunt în întârziere.

Temerile Rusiei privind sistemul Aegis de la Deveselu sunt nefondate în condițiile în care un singur distrugător din clasa Arleigh Burke are de aproape patru ori mai multe instalații verticale de lansare de tip Mk41 (în total 90-96 de celule) decât Deveselu. Iar crucișătoarele din Ticonderoga pot, teoretic, lansa 128 de rachete de croazieră Tomahawk.

MAE rus a mai avertizat că în cazul în care Ucraina va fi acceptată în NATO, va exista o amenințare reală ca regimul de la Kiev să încerce să recupereze prin forță Crimeea, atrăgând în Statele Unite și aliații săi într-un conflict armat direct cu Rusia.

Rusia cere obligarea Kievului să respecte un set de măsuri, să fie stopată furnizare de arme către Ucraina, să fie retrași toți consilierii și instructorii occidentali de acolo, să fie interzise exercițiile comune ale țărilor NATO cu Ucraina, iar toate armele străine livrate Kievului să fie luate înapoi.