ApărareȘtiri

Vladimir Putin: Rusia și Statele Unite sunt responsabile de stabilitatea strategică în lume

Statele Unite și Rusia sunt responsabile de stabilitatea strategică în lume, a afirmat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, după o întrevedere de aproape patru ore cu omologul său american, Joe Biden, la Geneva, informează agenția de știri TASS.

„Statele Unite ale Americii și Federația Rusă poartă o responsabilitate specială pentru stabilitatea strategică în lume, având în vedere faptul că suntem cele mai mari puteri nucleare: în ceea ce privește numărul de focoase și numărul de instalații de lansare și, în ceea ce privește nivelul, calitatea armelor nucleare moderne”, a declarat Putin.

“Cred că este evident pentru toată lumea că președintele (Joe) Biden a luat o decizie responsabilă și, în opinia noastră, absolut oportună de a prelungi Tratatul START-3 pentru cinci ani, până în 2024”, a adăugat liderul de la Moscova.

Putin a anunțat, de asemenea, un acord cu partea americană privind consultările interguvernamentale, între Ministerul rus de Externe rus și Departamentului de Stat al SUA, cu privire la stabilitatea strategică și controlul armelor atomice.

Președintele de la Moscova a mai afirmat că Rusia și Statele Unite se înțeleg reciproc în ceea ce privește liniile roșii, însă acest subiect nu a fost discutat în detaliu.

Vladimir Putin a precizat că, la reuniunea bilaterală de la Geneva, Rusia și Statele Unite „au convenit să lucreze în ceea ce privește securitatea cibernetică și stabilitatea strategică, precum și să coopereze în Arctica și în alte zone”.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetări în domeniul Păcii de la Stockholm (SIPRI), cele nouă state care dețin arme atomice – Statele Unite, Rusia, Regatul Unit, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord – aveau în total aproximativ 13.080 arme nucleare la începutul anului 2021. Aproape 90% din acestea aparțin Statelor Unite (5.550) și Rusia (6.255).

Ultimul acord internațional de control a armelor strategice rămas în vigoare între SUA și Rusia, New START a fost prelungit în februarie 2021 pe o perioadă de cinci ani.

Acest acord limitează la 1.550 numărul de focoase strategice active pentru fiecare țară semnatară, iar numărul sistemelor operaționale de lansare este de maxim 700, incluzând în această categorie rachete balistice lansate de la sol (ICBM); de pe submarine (SLBM) și de bombardiere grele (ALBM).