Putin: Rachete lansate de la Deveselu pot lovi ținte din Rusia aflate la mii de kilometri depărtare
NATO a înșelat Rusia încălcându-și angajamentul care stipula că alianța nu se va extinde cu niciun centimetru spre est, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, care a adăugat că rachete lansate de la Deveselu pot lovi ținte din Rusia aflate la mii de kilometri depărtare, informează agenția de știri TASS.
“Aș dori să explic încă o dată logica comportamentului nostru și propunerile noastre [cu privire la garanțiile de securitate]: după cum se știe, ni s-a promis că NATO nu își va muta infrastructura spre est cu niciun centimetru și acest lucru este bine cunoscut”, a declarat liderul de la Kremlin după discuțiilor sale cu premierul maghiar Viktor Orban.
“Astăzi vedem unde este NATO: Polonia, România, statele baltice. Au spus una și altceva au făcut. Avem o vorbă, am fost înșelați și pur și simplu amăgiți”, a spus Putin.
Liderul de la Kremlin a amintit ulterior că Statele Unite au amplasat sisteme antibalistice în România și Polonia, în pofida tratatelor privind controlul armelor strategice între Moscova și Washington. Putin a reluat acuzațiile potrivit cărora sisteme verticale de lansare de tip Mk41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive, care să lovească ținte aflate la mii de kilometri depărtare în Rusia. “Nu este o amenințare pentru noi?”, a întrebat Putin, retoric.
Singurul sistem activ Aegis Ashore din Europa este amplasat la Deveselu, România, fiind echipat cu trei instalații verticale de lansare de tip Mk41 (în total 24 de celule) pentru rachete interceptoare SM-3.
Temerile Rusiei privind sistemul Aegis de la Deveselu sunt nefondate în condițiile în care un singur distrugător din clasa Arleigh Burke are de aproape patru ori mai multe instalații verticale de lansare de tip Mk41 (în total 90-96 de celule) decât Deveselu. Iar crucișătoarele din Ticonderoga pot, teoretic, lansa 128 de rachete de croazieră Tomahawk.