EnergieIntelligenceȘtiri

Puțin probabil ca Joe Biden să salveze Nord Stream 2, proiectul de suflet al Angelei Merkel

Mai mulți oficiali și diplomați europeni au declarat pentru Business Insider că se așteaptă ca președintele ales al SUA, Joe Biden, să mențină poziția lui Donald Trump în privința controversatului proiect Nord Stream 2, un gazoduct încă neterminat care ar urma să lege direct Rusia de Germania, ocolind țările din estul Europei.

Trei oficiali europeni au declarat, sub protecția anonimatului, că Joe Biden ar putea să preseze Germania să renunțe la Nord Stream 2.

Washingtonul și-a manifestat încă de la început opoziția față de proiect, susținând că gazoductul este o recompensă financiară iresponsabilă pentru președintele rus Vladimir Putin, care este acuzat că a încercat să destabilizeze Europa prin imixtiuni electorale și susținerea unor mișcări de extremă dreapta.

De asemenea, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și fostul ministru în cabinetul Merkel, a declarat pentru cotidianul Die Zeit, la începutul acestei luni, că „există un acord american transpartinic” împotriva Nord Stream.

Biden a avertizat și în trecut împotriva proiectului. La Conferința de securitate de la München din 2015 , el a spus că SUA trebuie să „se asigure că nicio țară – nici Rusia sau orice altă națiune – nu poate folosi energia ca armă de constrângere”, informează agenția Bloomberg.

Un oficial european a afirmat că Germania va încerca – probabil fără succes – să-l convingă pe Biden de necesitatea gazoductului.

Un diplomat german a afirmat că “noua administrație nu a preluat încă funcția și, desigur, sancțiunile asupra Rusiei, securitatea UE și statutul proiectului Nord 2 vor fi discutate în momentele corespunzătoare”.

“Există puține motive să credem că Biden va elimina sancțiunile în vigoare în prezent pe partea rusă a proiectului, dar nu au existat discuții cu noua administrația în această privință și nu va exista niciuna până când nu va prelua oficial puterea”, a adăugat diplomatul.

La finalul anului trecut, Administrația Donald Trump a impus sancțiuni asupra proiectului, după ce un grup congresmeni americani din ambele partide au semnalat că proiectul aduce beneficii semnificative Moscovei și oferă Kremlinului posibilitatea să amenințe statele din estul Europei cu oprirea aprovizionării cu gaz în mijlocul iernii, iar în același timp să continue să furnizeze gaz în vestul continentului.

Sancțiunile americane au oprit efectiv finalizarea proiectului care este în faza finală de construcție.

“Lui Trump nu-i pasă de Putin, a arătat clar în întâlniri repetate cu oficiali germani că se opune acordului, deoarece Statele Unite nu câștigau bani de pe urma acestuia”, a afirmat un oficial european.

“Biden nu îl va recompensa pe Putin pentru toate mizeriile din ultimii cinci ani, de la ingerințe electorale la asasinate”, a afirmat un diplomat european.

“Germania dorește proiectul, este proiectul de suflet al lui Merkel, dar va fi dificil să-l apere, având în vedere furia față de Putin în mare parte din Occident”, au afirmat oficialii.

“Biden va argumenta că Putin trebuie să fie pedepsit ferm pentru comportamentul său și că germanii nu vor avea un răspuns bun la argumentele conform cărora Rusia a ordonat împușcarea unor oameni în plină zi în Berlin”.

Un oficial dintr-o țară baltică, care ar fi afectată direct de Nord Stream 2, a declarat că germanii vor susține, probabil, că angrenarea lui Putin și a Rusiei într-o relație economică cu Germania ar acționa ca un element care va echilibra comportamentul Moscovei.

Însă, potrivit acestuia, “dacă există un lucru pe care Europa ar fi trebuit să-l învețe în ultimii 15 ani, atunci acela este că afacerile cu rușii moderează răspunsul tău la agresiunea rusă”.

“Nu este niciodată invers”, a subliniat oficialul. “Putin presupune întotdeauna că poate rezista mai mult la presiune într-o confruntare. Nord 2 îi oferă pur și simplu un nou loc pentru confruntări”.