ApărareȘtiri

Putin i-a propus lui Erdogan să colaboreze în privința dezvoltării și producției de drone – mass-media turcă

BayraktarTB2 (Foto: Baykar)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan le-ar fi spus colegilor din partidul de guvernământ de la Ankara că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a propus un acord de colaborare cu firma Baykar, producătorul dronelor Bayraktar TB2, care au făcut ravagii în rândurile armatei ruse în Ucraina, informează publicația Daily Sabah.

„Putin a afirmat «Să colaborăm cu Baykar». Emiratele Arabe Unite mi-au făcut o ofertă spunând: «Putem construi aici o fabrică Baykar»”, a declarat Erdogan la o reuniune a formațiunii de guvernământ din Turcia, Partidul Justiție și Dezvoltare (AK), citat de CNN Turk.

Compania turcă Baykar Makina, condusă de ginerele președintelui Erdogan, a devenit faimoasă datorită dronelor de atac Bayraktar TB2, care și-au demonstrat utilitatea în cursul celui mai recent conflict din Nagorno-Karabakh, dar mai ales în actualul război din Ucraina, unde au provocat pierderi semnificative forțelor terestre rusești.

Însă, directorul general al Baykar, Haluk Bayraktar, a afirmat recent că firma nu va vinde drone Rusiei. „Susținem lupta Ucrainei pentru independență și suveranitate”, a subliniat el. Khaluk Bayraktar a adăugat că Bayraktar TB2 au devenit un simbol al rezistenței Ucrainei și că firma turcă se mândrește cu acest lucru.

Pe de altă parte, Kievul colaborează cu firma turcă încă dinainte de invazia rusă, existând inclusiv planuri de producție drone în Ucraina, potrivit agenției de știri UNIAN. Ministrul Apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov, a afirmat luna trecută că, de la declanșarea războiului, Forțele Armate ale Ucrainei au primit până la 50 de drone de atac Bayraktar TB2 de la compania turcă Baykar Makina. Oficialul a precizat că aproape toată capacitatea de producție a uzinei din Turcia este dedicată satisfacerii nevoilor armatei ucrainene.

Bayraktar TB2 este o dronă de atac de tip MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) care poate fi echipată cu diverse tipuri de rachete aer-sol și muniție ghidată și neghidată, putând transporta o sarcină utilă de doar 150 de kilograme. Folosită intens în luptele din Siria, Irak, Azerbaidjan, Libia și Ucraina, drona s-a dovedit a fi o soluție utilă și ieftină capabilă să distrugă echipamente militare importante, cum ar fi sisteme antiaeriene sau de artilerie, vehicule blindate, chiar și tancuri.

Pe lângă atacurile directe împotriva forțelor ruse, având în vedere capacitatea dronei de observa până la o distanță de cincizeci de kilometri și de a transmite coordonatele țintelor, Bayraktar TB2 a devenit un instrument indispensabil și în misiunile de recunoaștere.