Putin, despre relațiile ruso-americane: SUA au amplasat sisteme în Polonia și România, în timp ce Moscova s-a retras din Cuba
Președintele rus Vladimir Putin a declarat recent că Moscova nu a întreprins nicio acțiune care afecteze relațiile de securitate cu SUA, menționând în acest sens că Rusia și-a retras personalul de la baza sa militară din Cuba. În același timp, liderul de la Kremlin a criticat Washingtonul în legătură cu amplasarea de sisteme antirachetă în Polonia și România, susținând că pot fi instalate și sisteme ofensive în cele două țări.
“Nu am făcut niciun pas care să agraveze situația”, a declarat șeful statului, a declarat Putin, într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya-1, citat de agenția de știri Tass. Un fragment din interviul cu Putin a fost postat duminică pe site-ul smotrim.ru.
Drept exemplu, liderul de la Kremlin a citat o serie de probleme de securitate generate de amplasarea unor sistemele militare în apropierea frontierelor Rusiei.
“De exemplu, Polonia și România – sistemele de apărare antirachetă sunt deja instalate acolo, pot fi instalate și sisteme de atac. Pe de altă parte, noi ne-am retras din baza militară din Cuba”, a afirmat Putin.
Președintele rus, care se va întâlni la Geneva, pe 16 iunie, cu omologul său american, Joe Biden, și-a exprimat speranța că “această întâlnire personală va crea cel puțin condițiile pentru a discuta probleme de acest fel”.
Într-un alt interviu recent, liderul rus a susținut că în cazul în care SUA ar amplasa sisteme ofensive în România sau Polonia, rachetele lansate de aici ar putea ajunge în centrul Rusiei în doar 15 minute, informează agenția Tass.
Iar în cazul în aderării Ucrainei la NATO, rachetele ar putea ajunge în capitala Rusiei în doar 7-10 minute.
“Să ne imaginăm că Ucraina devine stat membru NATO. Timpul de zbor [al rachetelor americane] de la Harkov, să zicem, sau din Dnepropetrovsk până în partea centrală a Rusiei, la Moscova, va scădea la 7-10 minute. Este sau nu o linie roşie pentru noi?”, a explicat Putin.
Liderul rus a precizat că Statele Unite consideră inaceptabilă o potențială prezența a rachetelor balistice ruse în Cuba, deoarece timpul de zbor al unei rachete din insula până în centrul industrial al Statelor Unite, inclusiv Washington, este de 15 minute.
“Pentru a reduce acest interval de zbor la 7-10 minute, ar trebui ca noi să amplasăm rachete la frontiera de sud a Canadei sau la granița de nord a Mexicului. Este sau nu o linie roşie pentru SUA?”, a subliniat Putin.
Moscova susține că instalațiile verticale de lansare de tip MK-41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu, folosite pentru rachete interceptoare SM-3, pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive, care să fie utilizate împotriva Rusiei. Pe de altă parte, NATO și SUA susțin că scutul Aegis Ashore din Europa are rolul de a contracara amenințări regionale, precum Iranul și Coreea de Nord.
Statele Unite au indicat în repetate rânduri că și-au consolidat prezența în Europa ca urmare intensificării acțiunilor perturbatoare ale Moscovei, printre care anexarea regiunii Crimeea și implicarea în conflictul separatist din estul Ucrainei, ingerințe electorale, cazuri de spionaj și atacuri cibernetice. Cu excepția Belarusului, toate țările europene cu care se învecinează Rusia s-au declarat amenințate de creșterea agresivității Moscovei.