ApărareȘtiri

Putin: Pericolul pentru Kazahstan nu este protestul popular, ci forțele distructive interne și externe

Vladimir Putin (Mikhail Klimentyev/ Serviciul de presă al președintelui Federației Ruse/TASS)

Rusia înțelege că pericolul pentru Kazahstan a fost provocat nu de către o mișcare populară de protest, ci de forțe distructive externe și interne, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, fără să precizeze la ce forțe se referă.

„Înțelegem că amenințarea la adresa statalității Kazahstanului nu a fost cauzată de actele populare de protest față de prețul combustibilului, ci pentru că această situație a fost exploatată de forțele distructive din afara și din interiorul țării”, a afirmat Putin, în cadrul unei ședinte extraordinare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), un bloc militar condus de Moscova care reunește șase foste republici sovietice, informează agenția de știri TASS.

Liderul de la Kremlin a descris turbulențele din Kazahstan ca fiind foarte grave și alarmante, notând că acestea privesc fiecare stat membru al blocului militar.

Potrivit lui Putin, Kazahstanul s-a confruntat cu bine-cunoscutele tehnologii „Maidan”, utilizate și în Ucraina, care implică o cruciadă informațională puternică în sprijinul insurecției.

Rusia susține că SUA și alte țări occidentale au orchestrat protestele, cunoscute sub numele de “Euromaidan”, față de liderul ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.

„Elementele ale unui sprijin informațional puternic pentru proteste, similare tehnologiilor „Maidan”, au fost folosite în mod activ, la fel ca grupurile de militanți bine organizate și controlate, care au fost menționate de președintele [Kazahstanului] și care posibil să fi urmat antrenament în tabere teroriste din străinătate”, a remarcat Putin.

Liderul rus a fost de acord cu declarația președintele kazah Kasâm Jomart Tokaev, conform căreia Kazahstanul a fost ținta unei agresiuni externe.

„Ne dăm seama că evoluțiile din Kazahstan nu marchează nici prima, nici ultima încercare de ingerință străină în afacerile interne ale țărilor noastre. Măsurile pe care le-a luat CSTO au arătat clar că nu vom lăsa pe nimeni să destabilizeze situația din domeniul nostru sau să pună în aplicare, așa-numitele scenarii de revoluție a culorilor”, a subliniat Putin, făcând referire la mișcările de protest din Iugoslavia (2000), Georgia (2003) sau Ucraina (2004), în urma cărora regimuri pro-ruse au fost înlăturate de la putere.

Analiștii occidentali afirmă că situația din Kazahstan – care a scos, din nou, la iveală vulnerabilitatea liderilor cu mână forte pe care Kremlinul se bazează pentru a menține ordinea – a oferit Rusiei încă o oportunitate de a-și reafirma influența în fostul spațiul sovietic.

Este pentru a patra oară în ultimii ani când Kremlinul trimite forțe în statele vecine, după intervențiile în Ucraina, Belarus și Armenia.