InfrastructurăȘtiri

Program de construcții militare în România și Bulgaria, în valoare de 130 de milioane de dolari, inițiat de Armata SUA

Ingineri militari americani la Câmpia Turzii (US Army)

Pentagonul va da lansa, până la finalul acestei luni, un amplu program de construcții militare în România și Bulgaria, a declarat un oficial din cadrul Corpului de Ingineri al Armatei Statelor Unite (USACE), care a precizat că valoarea proiectului se ridică la 130 de milioane de dolari, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al US Army.

Investiția se adaugă lucrărilor care sunt în curs de desfășurare în acest moment la baza aeriană Câmpia Turzii, unde inginerii americani coordonează construirea unor noi depozite de muniții.

„România și Bulgaria sunt aliați cheie ai NATO și suntem încântați să putem proiecta și construi proiecte în beneficiul forțelor americane, române, bulgare și altor forțe NATO prin Inițiativa europeană de descurajare”, a declarat colonelul Patrick Dagon, comandantul Districtului Europa în cadrul Corpului de Ingineri al Armatei americane.

La rândul său, Bryce Jones, un alt oficial din cadrul corpului de ingineri, a indicat că noi proiecte de construcții militare urmează să fie lansate în curând.

„Avem un program de 130 de milioane de dolari care urmează să fie acordat până la 30 septembrie 2021 pentru lucrări în România și Bulgaria … având un impact semnificativ nu numai pentru Armata SUA și Forțele aeriene Ale SUA, ci și pentru forțele militare române, forțele militare bulgare și partenerii noștri de coaliție”, a declarat Bryce Jones, inginer pentru zona de sud a Europei în cadrul Corpului de Ingineri al Armatei SUA.

În Bulgaria, inginerii militari americani coordonează investiții realizate la centrul de instruire Novo Selo și baza aeriană Graf Ignatievo.

Corpul de Ingineri al Armatei SUA este prezent în România printr-o serie de birouri locale: un birou principal la Baza Mihail Kogălniceanu și trei birouri minore pentru coordonarea proiectelor la Câmpia Turzii, Cincu și Deveselu.

Biroul de la Câmpia Turzii este cel mai nou birou de coordonare proiecte din cadrul Districtului european al Corpului de Ingineri și va administra opt proiecte de construcții la baza din centrul Transilvaniei, care sunt fie în curs de desfășurare, fie în faza de planificare.

În vara acestui an, Forțele Aeriene ale SUA au inițiat un proiect de extindere și modernizare a Bazei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, cu o valoare care se ridică la 152 de milioane de dolari.

Lucrările sunt plătite prin intermediul Inițiativei Europene de Descurajare (EDI), un program lansat de Statele Unite, în iunie 2014, cu scopul reasigurării aliaților europeni după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Printre acestea se numără noi depozite de muniții, un centru pentru comanda operațiunilor aeriene, un nou spațiu pentru staționarea aeronavelor și un hangar, dar și infrastructura necesară pentru Sistemele de baze aeriene dislocabile (Deployable Airbase System – DABS).

Nu este clar dacă programul menționat de oficialul din cadrul Corpului de Ingineri al Armatei SUA face parte din proiectul de extindere și modernizare a bazei aeriene de la Câmpia Turzii.

Un studiu realizat de grupul american de reflecție Quincy Institute for Responsible Statecraft, citat de Umbrela Strategică, a indicat că Statele Unite au realizat investiții de 363 de milioane de dolari în extinderea și modernizarea bazelor militare din România, în perioada cuprinsă între anii fiscali 2000 și 2019. Iar noi investiții militare americane în România au fost anunțate și pentru 2020 și 2021.

Investițiile militare americane în România au fost direcționate către șase obiective: Baza aeriană Câmpia Turzii; Poligonul Cincu, Aerodromul Mihail Kogălniceanu, Tabăra principală Mihail Kogălniceanu, NAVSUPPFAC România (baza de la Deveselu) și Poligonul Smârdan.

Potrivit Armatei SUA, scopul acestor proiecte de construcții militare este acela de a întări postura de descurajare din SUA în Europa de Est și de a consolida securitatea și capacitatea aliaților și partenerilor Washingtonului.