ApărareȘtiri

Primele cazuri de coronavirus la bordul unui portavion american și în rândul forțelor NATO din Afganistan

Portavionul USS Theodore Roosevelt (US Navy)

Patru militari NATO din Afganistan și trei membri ai echipajului portavionului USS Theodore Roosevelt (CVN-71) au fost diagnosticați în ultimele zile cu coronavirus, fiind primele cazuri de COVID-19 depistate la bordul unei nave americane aflată pe mare.

Cei trei membri ai echipajului portavionului au fost transportați la un spital militar din zona Pacificului, iar toți cei care au intrat în contact cu ei pe navă, aflată în prezent în zona Mării Filipinelor, au fost plasați în carantină, a declarat secretarul interimar al Forțelor Navale din SUA, Thomas B. Modly, citat de 7sur7, site-ul cotidianului Het Laatste Nieuws.

Portavionul cu propulsie nucleară USS Theodore Roosevelt (CVN-71), din clasa Nimitz, are peste 5.000 de persoane la bord.

Nava a vizitat un port din Vietnam în urmă cu două săptămâni, însă, potrivit șefului operațiunilor navale, amiralul Michael Gilday, este totuși dificil de stabilit cu exactitate locul unde membrii echipajului s-au infectat.

“Am luat măsuri precauție când echipajul a revenit la bord și am efectuat examene medicale ample”, a afirmat amiralul.

Numeroși militari americani, aflați în Statele Unite, dar și în Europa, au fost testați pozitiv cu coronavirus.

Mai mult, misiunea NATO din Afganistan a anunțat marți că patru membri ai coaliției au fost diagnosticați cu coronavirus, acestea fiind primele cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul militarilor NATO din Afganistan, relatează The Military Times.

Militarii erau sosiți de curând în Afganistan și se aflau într-un centru de izolare, a transmis misiunea NATO Resolute Support.

Oficialii au precizat că au plasat în carantină și persoanele cu care cei patru militari infectați au intrat în contact.

Aproximativ 1.500 de militari și civili sunt în centre de izolare din Afganistan ca măsură de precauție, potrivit misiunii NATO.

Generalul Austin „Scott” Miller, comandantul forțelor americane din Afganistan, a solicitat părților implicate în conflictul din Afganistan să renunțe la acțiunile ofensive pentru a preveni răspândirea virusului.