Știri

Prima escadrilă de F-16 se va moderniza în 2023-2025, a doua este în faza de ”căutare de soluții” pentru formare

Generalul de flotilă aeriană Cătălin Micloș, comandantul Bazei 86 Aeriană (foto: Umbrela Strategică)

Cele 17 avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române vor fi modernizate la standardul M6.XR în perioada 2023-2025, când SUA vor furniza echipamentele și pachetul software dedicat, în prezent acestea fiind funcționale în configurațiaM5.2R.

Modernizarea se va face la Aerostar Bacău, care a fost desemnată și centru de mentenanță.

Supersonicele F-16 ale Forțelor Aeriene Române vor executa misiuni de apărare a spațiului aerian național și al NATO în timp de pace și situații de criză, în cadrul SLP-PA, sub comandă aliată.

Avioanele F-16 A/B  cumpărate de România din Portugalia, fabricate între anii 1981 şi 1983, au fost anterior utilizate de aviația americană, iar ulterior de cea portugheză

În ceea ce privește formarea unei a doua escadrile, oficialii militari se află în faza de ”analiză” a posibilelor soluții.

Deocamdată, în 29 martie va avea loc o ceremonie de recepție și intrare în dotare a aeronavei cu numărul 17, care completează prima escadrilă.

Escadrila de F-16 a Aviației militare române (Escadrila 53 Vânătoare) staționează la Baza Aeriană 86 Borcea. Comandantul escadrilei este comandorul Cătălin Micloș (foto).