ApărareȘtiri

Prezență NATO sporită în Marea Neagră în preajma summitului Biden-Putin: Două distrugătoare și o fregată

Distrugătorul american USS Laboon (US Navy)

SUA trimit distrugătorul USS Laboon (DDG-58) în Marea Neagră pentru operațiuni de securitate maritimă, iar în aceeași perioadă, în bazinul pontic vor fi prezente alte două nave aliate: distrugătorul britanic HMS Defender și fregata olandeză HNLMS Evertsen. Vizita celor trei nave de război are loc în contextul în care președintele SUA, Joe Biden, se va întâlni pe 16 iunie la Geneva cu omologul său rus, Vladimir Putin.

USS Laboon (DDG-58), distrugător din clasa Arleigh Burke, a intrat pe data de 11 iunie în bazinul pontic, se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a a SUA.

Navele Marinei SUA patrulează în mod regulat în aceste ape în sprijinul aliaților și partenerilor NATO din regiune: România, Turcia, Bulgaria, Ucraina și Georgia.

În cursul prezenței sale în Marea Neagră, distrugătorul american va efectua operațiuni de securitate maritimă de rutină pentru a consolida securitatea regională.

Concomitent, distrugătorul britanic HMS Defender, din clasa Type 45, și fregata olandeză HNLMS Evertsen, clasa De Zeven Provinciën, urmează să sosească în apele Mării Negre, după o vizită la Istanbul, au anunțat Forțele Navale Regale Britanice pe 10 iunie.

Cele două nave sunt detașate din grupul naval al portavionului britanic HMS Queen Elizabeth, care acționează în Marea Mediterană.

De asemenea, grupul portavionului britanic HMS Queen Elizabeth va fi pregătit să sprijine navele din Marea Neagră cu avioane de luptă F-35 și elicoptere antisubmarin Merlin.

Aceasta este prima vizită a unei distrugător britanic în Marea Neagră după ce Rusia s-a lăudat luna trecută că ar fi „alungat” un alt distrugător britanic din apele teritoriale rusești din apropierea regiunii ocupate Crimeea. Ministerul Apărării de la Londra a calificat drept „categoric neadevărate” afirmațiile în acest sens.

USS Laboon (DDG-58), intrat în serviciu activ în 1995, are un deplasament de 9.000 de tone, 154 m lungime, 18 m lăţime şi 9,4 m pescaj. Nava este echipată cu un sistem de lansare verticală MK-41, cu 90 celule, pentru rachete de croazieră BGM-109 Tomahawk, antiaeriene ESSM sau Standard SM-2/SM-3 și antisubmarin RUM-139 VL-ASROC, dar și instalații de lansare pentru rachete antinavă RGM-84 Harpoon. Poate transporta și două elicoptere Sikorsky SH-60B or MH-60R Seahawk.

HMS Defender (D36), în serviciu activ din 2013, este unul dintre cele șase distrugătoare britanice din clasa Type 45, specializate în apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin, dar care sunt echipate și pentru contracararea forțelor inamice de suprafață și pot lansa rachete de croazieră împotriva țintelor terestre. Printre altele, distrugătorul Defender este dotat cu rachete antinavă RGM-84 Harpoon și sistemul antiaerian Sea Viper cu 48 de celule, având la bază rachetele Aster 15/30 de la MBDA și un radar multifuncțional care permite monitorizarea și interceptarea simultană a mai multor ținte aeriene.

Fregata olandeză HNLMS Evertsen (F805), intrată în serviciu activ în 2005, are un deplasament de maxim de 6.000 de tone, 144 m lungime și 18 m lăţime. Nava este echipată cu un sistem de lansare verticală MK-41, cu 40 celule, pentru rachete antiaeriene Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) sau Standard SM-2/SM-3, dar și opt rachete antinavă RGM-84 Harpoon. Poate transporta și un elicopter NH-90.

Președintele SUA, Joe Biden, și omologul său rus, Vladimir Putin, urmează să se întâlnească pe 16 iunie în orașul Geneva din Elveția, pentru discuții la nivel înalt pe teme de securitate, în contextul agravării tensiunilor dintre Moscova și Occident.