ApărareȘtiri

Prezența militară rusă în Marea Neagră facilitează asigurarea stabilității regionale, susține Moscova/NATO este de altă părere

Crucișătorul rusesc Moskova (RIA Novosti/Vitaliy Ankov)

Prezența militară a Rusiei în Marea Neagră, Transcaucazia și Crimeea facilitează asigurarea stabilității în regiune, a declarat Andrei Belousov, adjunctul emisarului permanent al Moscovei la ONU. Pe de altă parte, statele aliate și partenere NATO din zona pontică se simt amenințate de militarizarea peninsulei Crimeea, de prezența militară continuă a Rusiei în regiunile separatiste Abhazia, Oseția de sud, Donbas și Transnistria, de blocada militară a Mării Azov și de incidentele maritime regulate.

“Din nou s-a încercat să fim acuzați de agresiune, ocupație. Nu a fost doar Ucraina, ci și Georgia. Am fost acuzați de activitate militară excesivă în Crimeea și în apele adiacente ale Mării Azov și Mării Negre. Din nou s-a vorbit că prezența militară în această regiune – Crimeea și apele Mării Azov și Mării Negre – subminează serios securitatea regională și subregională, securitatea europeană și chiar reprezintă o amenințare la adresa securității globale”, a declarat diplomatul rus la o întrevedere a Primului Comitet al Adunării Generale a ONU, potrivit agenției de știri TASS.

Belousov a calificat aceste acuzații drept neîntemeiate, afirmând că “prezența militară a Rusiei în Crimeea este absolut legitimă, întrucât Crimeea este teritoriu rusesc și avem dreptul, ca orice alt stat, să desfășurăm pe propriul nostru teritoriu activitățile militare necesare protejării cetățenilor noștri”.

“Prezența militară a Rusiei în Crimeea și în apele adiacente ale Mării Negre și Azov și Transcaucazia este tocmai factorul de stabilitate”, a adăugat diplomatul.

Oficialii de la Moscova susțin că prezența militară rusă în Crimeea și regiunea Mării Negre are un scop pur defensive, însă superioritatea militară a Rusiei în această zonă este covârșitoare, surclasând forțele tuturor celorlalte țări pontice. Flota rusă a Mării Negre cuprinde un crucișător purtător de rachete, cinci fregate, șapte nave de asalt amfibiu, șase submarine Proiect 636.3, șaisprezece corvete și numeroase nave purtătoare de rachete, vedete rapide și dragoare. În plus, în Crimeea și zona de sud a Rusiei sunt dislocate sute de aeronave militare, inclusiv avioane de vânătoare, dar și bombardiere echipate cu rachete antinavă. Totodată, în urma anexării regiunii Crimeea, Rusia a poziționat acolo sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) – radare (Monolit-B), sisteme de război electronic, sisteme antiaeriene/antirachetă (S-400, S-300) și antinavă (Bastion, Bal) – ce permit Rusiei să monitorizeze, și în caz de conflict să controleze, cea mai mare parte a bazinului Mării Negre, dincolo de apele teritoriale rusești.