Intelligence

Prețul suprainformării este creșterea dramatică a anxietății, crede generalul Silviu Predoiu, fost ”număr doi” al SIE /”News fatigue” și agresiunea informațională

Generalul (r) Silviu Predoiu (Facebook)

Granița dintre suficientă informare și suprainformare este foarte subțire iar prețul pentru trecerea acesteia este plătit în creșterea, uneori dramatică, a stării noastre de anxietate, a spus generalul (r) cu patru stele Silviu Predoiu, fost director al operațiunilor Serviciului de Informații Externe (SIE), care a vorbit și despre conceptul de ”news fatigue” și efectele negative ale acestuia.

”Multe, prea multe, foarte multe și mai ales, toate, dar toate, pe unul și același subiect”, a remarcat Silviu Predoiu despre ”opinii, știri, idei, aprecieri, păreri, verdicte, interdicții, recomandări, limitări, decizii, statistici, breaking news” referitoare la pandemia de Covid-19.

”Granița dintre suficientă informare și suprainformare este foarte subțire iar prețul pentru trecerea acesteia este plătit în creșterea, uneori dramatică, a stării noastre de anxietate”, a avertizat Predoiu.

El a vorbit, într-o postare pe Facebook, despre cum se manifestă ”security fatigue” (în securitatea cibernetică) și a comparat-o cu ce se numește ”news fatigue” spunând că mecanismele sunt asemănătoare.

”Cu ceva timp în urma incercam sa explic cuiva, care îmi spunea că organizează lunar instruiri pe teme de cyber security pentru personalul firmei sale, ce înseamnă “security fatigue” și riscurile asociate acestui fenomen. Cand suntem bombardați în mod neprofesionist cu avertismente despre multitudinea de riscuri ce ne pândesc atunci când ne aflam în fața ecranului unui calculator, cu date despre câte sisteme de securitate trebuie sa achiziționăm, câți pași trebuie sa respectam pentru un minim de siguranță, câte parole complexe ar trebui să reținem și să schimbăm periodic …… rezultatele sunt exact opuse celor scontate…”, a explicat Predoiu.

”Ei bine, există și “news fatigue” iar acesta funcționează exact la fel ca și “security fatigue”.

”Să ne amintim cum s-au rostogolit peste noi “informațiile esențiale” pentru traversarea crizei: întâi a trebuit să ne spălăm pe mâini DES. Și să nu purtăm mască decât dacă suntem bolnavi. Apoi am aflat că putem lua virusul pe pantofi, deci este indicat să nu intrăm cu ei în casă sau să-I ștergem rapid cu clor. Apoi că virusul poate fi pe pungile, sau pachetele, sau cutiile cumpărate de la supermarket”, a enumerat Predoiu, precizând: ”Și după o încercare de a respecta toate aceste indicații, ajungi la concluzia că fie nu mai mergi la cumpărături, fie ”ce-o fi o fi”.

Generalul Predoiu crede că: ”agresarea fără măsură a publicului cu informație, preponderent negativă, despre o amenintare, conduce în final, în cele mai multe dintre cazuri, la doua situatii. Prima este reprezentată de consolidarea unui sentiment acut de neputință care, inevitabil, vine la pachet cu disperarea, cu frica. Cea de a doua este reprezentată de apariția indiferenței”.

”Dincolo de orice îndoială, este cert faptul că un om informat este un om mai protejat dar la fel de cert este și faptul că o persoana agresată informațional este mai anxioasă, mai panicată și, prin urmare, mai vulnerabilă”, a mai spus el, adăugând: Nu ne putem aștepta ca numărul de informații despre prezenta amenințare să scadă, dimpotrivă (…) rămâne ca noi, cei aflați la “primire” să decidem de cât avem nevoie pentru a ne proteja sănătatea mentală.

”Unii, printre care și eu, citesc, urmaresc știrile, caută informații pe tema zilei doar pentru perioade strict limitate, autoimpuse, gen o oră dimineață și o oră seara. Alții pot aplica alți algoritmi. Fiecare se cunoaște destul de bine pentru a decide cât îi este suficient. Nu vreau sa va propun o formulă, vreau doar sa vă amintesc să rămâneți în control. Pentru că puteți, depinde doar de voi”, a mai spus generalul Silviu Predoiu, fost director al operațiunilor SIE.