ApărareȘtiri

Premieră: Rachetă intercontinentală, distrusă în spațiul extraatmosferic de o rachetă antibalistică lansată de o navă SUA

În cadrul unui test istoric al Agenției pentru Apărare Antirachetă (MDA) din Statele Unite, o rachetă SM-3 Block IIA lansată de un distrugător american a interceptat și distrus o rachetă intercontinentală (ICBM) care zbura dincolo de atmosfera Pământului, a anunțat firma Raytheon, producătorul interceptorului.

Racheta SM-3 Block IIA a fost dezvoltat de Raytheon în parteneriat cu Mitsubishi Heavy Industries din Japonia.

De asemenea, agenția MDA a comunicat că “un distrugător echipat cu sistemul de apărare antirachetă Aegis (BMD) a interceptat și distrus o țintă reprezentând o rachetă balistică intercontinentală cu o rachetă Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA în timpul unui test în zona oceanică aflată la nord-est de Hawaii, pe 16 noiembrie”.

Succesul istoric indică faptul că Washingtonul are la dispoziție încă un sistem de apărare antirachetă capabil să doboare rachetele intercontinentale nord-coreene care ar putea ținti teritoriul continental al Statelor Unite, informează postul ABC News.

O rachetă intercontinentală cu rol de țintă, lansată de pe atolul Kwajalein din Insulele Marshall a parcurs mii de kilometri deasupra Pacificului îndreptându-se spre coasta de vest a Statelor Unite.

Distrugătorul USS John Finn (clasa Arleigh Burke), poziționat la nord-est de insulele Hawaii a lansat o rachetă SM-3 varianta Block IIA care a interceptat cu succes ținta. Interceptorul a fost direcționat către ținta pe baza datelor furnizate de o serie de sisteme de senzori concepute pentru a monitoriza orice atac asupra Statelor Unite.

Este pentru prima dată în istorie când o rachetă antibalistică lansată de o navă reușește să distrugă o rachetă intercontinentală.

Testele anterioare împotriva amenințărilor intercontinentale au fost efectuate cu un sistem terestru mult mai masiv numit Ground Based Interceptor (GBI), amplasat în Alaska și California.

Testul vine în contextul în care regimul de la Phenian a dezvăluit în luna octombrie un sistem balistic intercontinental mobil, aparent cel mai mare din lume.

Concepută inițial pentru a intercepta rachetele balistice cu rază medie de acțiune, Standard Missile-3 (SM-3) a demonstrat acum că poate fi folosită pentru contracara și rachetele balistice cu o rază de acțiune mult mai mare și care zboară la altitudini mult mai ridicate.

“Aceasta a fost o realizare incredibilă și o etapă critică pentru programul Aegis BMD SM-3 Block IIA”, a declarat viceamiralul Jon Hill, directorul MDA.

“Am demonstrat că o navă echipată cu BMD Aegis echipată cu racheta SM-3 Block IIA poate distruge o țintă din clasă ICBM, fiind un pas în procesul de determinare a viabilității sale ca parte a unei arhitecturi pentru apărarea stratificată a țării”, a completat Hill.

Testul antirachetă era programat inițial pentru luna mai a acestui an, dar a fost amânat din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Pe lângă sistemele de apărare antirachetă Aegis de la bordul navelor americane și ale altor țări aliate, SUA au dezvoltat și o variantă terestră, numită Aegis Ashore.

Un astfel de sistem terestru este amplasat și la Deveselu, România, fiind echipat cu 44 de rachete interceptoare SM-3. După lucrările de modernizare finalizate anul trecut, sistemul de la Deveselu poate lansa inclusiv varianta Block IIA.

Rachetele SM-3 Block IIA au o viteză maximă de aproximativ 4,5 km/s (adică de 13 ori mai mare decât viteza sunetului), față de 3 km/s în cazul generației mai vechi SM-3 Block I.

Interceptorul SM-3 folosește forța cinetică și nu un focos exploziv pentru a-și distruge ținta.

Sistem Aegis Ashore