ApărareȘtiri

Israel: Hermes StarLiner de la Elbit Systems a devenit primul UAS autorizat să zboare în spațiul aerian civil nesegregat

Hermes Starliner (FOTO: Elbit)

Drona Hermes StarLiner, dezvoltată și fabricată de Elbit Systems, a primit recent autorizația de a zbura în spațiul aerian civil nesegregat din Israel, prima țară din lume care permite vehiculelor aeriene fără pilot (UAS) de tip MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) să survoleze orașe și regiuni urbanizate, relatează The Jerusalem Post.

Certificarea, emisă de Autoritatea de Aviație Civilă a Israelului (ICAA), permite operarea aeronavelor fără pilot Hermes Starliner în același spațiu aerian cu aeronavele civile cu pilot.

„Sunt mândru că Israelul a devenit prima țară care permite UAV-urilor să funcționeze în beneficiul agriculturii, al mediului, al luptei împotriva criminalității, pentru oameni și economie”, a declarat ministrul israelian al Transporturilor și Siguranței rutiere Merav Michaeli.

Certificarea de a zbura în spațiul aerian civil nesegregat, inclusiv deasupra zonelor populate, permite utilizarea dronelor pentru o gamă largă de misiuni, cum ar fi supravegherea frontierelor, operațiuni antiteroriste, monitorizarea evenimentelor publice, căutare și salvare, misiuni de inspecție pentru protejarea mediului, în agricultură și în multe alte scopuri.

Pentru a îndeplini standardele de certificare, compania Elbit Systems a explicat că a trebuit să instaleze o serie de dispozitive de aviație civilă pe Hermes Starliner, printre care un sistem de avertizare de proximitate sol; decolare și aterizare automată în condiții de vizibilitate redusă; avionică redundantă, senzori și conexiuni de date prin satelit; capacități de operare în condiții meteorologice nefavorabile, inclusiv pentru cazul în care aeronava este lovită direct de un fulger.

„Capacitatea de a integra UAS-uri în spațiul aerian civil permite acum guvernelor, precum și organizațiilor internaționale și comerciale, să valorifice capacitățile unice ale unui UAS sofisticat pentru îmbunătățirea securității și protecției mediului”, a declarat directorul general al Elbit Systems Aerospace, Yoram Shmuely.

Hermes Starliner, o versiune a dronei Hermes 900, are o anvergură a aripilor de 17 metri, cântărește maxim 1,6 tone la decolare și poate transporta o sarcină utilă de 450 de kilograme, inclusiv senzori electro-optici/infrarosu (EO/IR), radar etc. Drona are o autonomie de zbor de 36 de ore și poate atinge o altitudine maximă de 9.100 m.

Canada și Elveția folosesc deja Hermes Starliner pentru diverse misiuni, inclusiv colectare de informații și recunoaștere, sprijinirea misiunilor de protecție a mediului maritim și misiuni de monitorizare a incendiilor de pădure.  Numeroase alte țări operează variante ale familiei de sisteme Hermes, iar România ar putea deveni un viitor utilizator.

Firma israeliană a fost selectată să participe și la programul de înzestrare a Armatei României cu sisteme aeriene fără pilot(UAS ) înarmate și neînarmate, propunând drona Hermes 450 și variantele sale, inclusiv Watchkeeper.