ApărareȘtiri

Polonia va închiria drone Reaper ca soluție intermediară până la achiziția propriilor aeronave fără pilot

MQ-9 Reaper (USAF)

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a anunțat în 20 octombrie, că a fost semnat un contract de leasing pentru drone MQ-9A Reaper, care urmează să fie folosite pentru misiuni de recunoaștere, aceasta fiind doar o soluție intermediară până când Varșovia va reuși să achiziționeze propriile aeronave fără pilot.

“O altă investiție în securitatea Poloniei. Am semnat un contract de leasing pentru sistemul de recunoaștere fără pilot MQ-9A Reaper. Aceasta este o soluție intermediară. O vom folosi până când vom achiziționa propriul sistem de recunoaștere fără pilot”, a afirmat Błaszczak într-un mesaj pe Twitter.

Oficialul nu a dezvăluit câte sisteme Reaper a închiriat Polonia și nici pe ce durată.

Contractul semnat de polonezi cu firma americană General Atomics Aeronautical Systems Inc. se ridică la 70,6 milioane de dolari, potrivit portalului The First News.

În contextul în care războiul din Ucraina a demonstrat importanța dronelor în războiul modern, Polonia, care în acest moment dispune doar de drone tactice NeoX, încearcă să-și îmbunătățească capacitățile în acest domeniu. După ce a semnat recent un contract pentru achziția a 24 de drone de atac Bayraktar TB2 din Turcia, Ministerul Apărării de la Varșovia a inițiat și un alt program de înzestrare cu sisteme aeriene fără pilot mai performante și de dimensiuni mai mari. Programul denumit Zefir prevede achziția a patru sisteme UAV a câte trei aeronave fiecare. Printre competitorii cunoscuți pentru acest program se numără Reaper, dar și Hermes 900, de la compania Elbit din Israel, informează portalul Janes.

Polonia găzduiește drone Reaper ale aviației americane încă din martie 2019, acestea fiind folosite pentru a supraveghea frontierele cu Rusia și Belarus. O parte din aceste drone au fost dislocate temporar și în țara noastră, la Câmpia Turzii, având rolul de oferi capacități ISR (informații, supraveghere și cercetare) în sprijinul acțiunilor NATO și de a oferi o viziune constantă asupra regiunilor balcanică și pontică.

Începând de anul trecut, România găzduiește în permanență un detașament USAF de drone Reaper, care au o rază de acțiune de 1850 de kilometri, suficientă pentru a acoperi întreg bazinul Mării Negre.

Drona MQ-9 Reaper, fabricată de General Atomics Aeronautical Systems, are o greutate maximă la decolare de 4,7 tone, inclusiv o încărcătură de 1,7 tone, și are o viteză de croazieră de 370 de kilometri pe oră, însă poate atinge până la 482 de kilometri pe oră, potrivit site-ului GlobalSecurity.org.

Raza maximă de acțiune a dronei este de 1850 de kilometri și poate zbura până la o altitudine de 15.240 de metri.

MQ-9 Reaper poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire, bombe ghidate cu laser GBU-12 Paveway II și GBU-38 Joint Direct Attack Munitions (JDAMs), dar și rachete aer-aer AIM-9X Block 2.

Forțele Aeriene ale SUA au indicat în 2020 că doresc să înlocuiască dronele de atac MQ-9 Reaper cu o nouă aeronavă autonomă fără pilot, care, printre altele să fie dotată cu tehnologii ca “inteligență artificială [și] învățare autonomă”.

O potențială soluție și pentru România?

Soluția aleasă de polonezi ar putea fi un exemplu și pentru România, care până în acest moment nu a reușit să ducă la bun sfârșit programul de înzestrare cu drone.

România avea în derulare un program de înzestrare cu drone, inclusiv înarmate, încă dinainte de declanșarea invaziei ruse în țara vecină, însă MApN a „înghețat” brusc programul în cadrul căruia Elbit Systems, singura candidată selectată să participe la a doua etapă a procedurii de atribuire, oferea Watchkeeper X, o variantă de Hermes 450.

Pe 1 septembrie, Ministerul Apărării a anunțat că a fost inițiată o procedură de atribuire a contractelor aferente achiziției a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave, în valoare totală, incluzând pachetul de suport, de 300 milioane de dolari, fără TVA.