ApărareȘtiri

Polonia pledează pentru sporirea prezenței militare americane în estul Europei, în contextul intensificării agresivității Rusiei

În contextul invaziei ruse în Ucraina, Polonia solicită o creștere semnificativă – până la 150.000 de oameni – a contingentului de trupe americane în Europa, în special pe flancul estic al NATO, a declarat de viceprim-ministrul polonez, Jarosław Kaczynski, într-un interviu publicat duminică cu ziarul german Welt am Sonntag, preluat de Reuters și TASS.

„Polonia ar fi încântată dacă americanii și-ar spori prezența în Europa de la 100.000 de soldați, în prezent, la 150.000 ,în viitor, din cauza comportamentului tot mai agresiv al Rusiei”, a afirmat politicianul polonez, liderul partidului de guvernământ de la Varșovia.

„Dintre aceștia, 75.000 de soldați ar trebui dislocați permanent pe flancul estic [al NATO], adică la granițele cu Rusia; 50.000 de soldați ar trebui dislocați în statele baltice și Polonia”, a spus Kaczynski.

În același timp, liderul de la Varșovia a subliniat a adăugat că Polonia ar fi dispusă să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, însă a precizat că până în acest moment nu s-a luat în calcul o decizie în acest sens.

Anterior, șeful de stat major al armatei americane, generalul James McConville, răspunzând la o întrebare a unui corespondent TASS, a declarat că Statele Unite nu intenționează să revină la nivelurile de prezență militară în Europa care au avut loc în perioada Războiului Rece.

În urma agresiunii Moscovei împotriva Ucrainei, Statele Unite au dislocat în prezent aproximativ 100.000 de militari în Europa (inclusiv 2.400 în România), cel mai mare număr din ultimele aproape două decenii.

„În fața agresiunii ruse, Statele Unite au desfășurat recent forțe suplimentare și au acum aproximativ 100.000 de militari americani în Europa”, a transmis Comandamentului European al SUA (EUCOM), la mijlocul lunii martie.

Potrivit EUCOM, în prezent, aproximativ 65.000 de militari americani sunt dislocați permanent în Europa, la care se adaugă unități dislocate prin rotație, inclusiv în România.

În luna ianuarie, în Europa erau aproximativ 80.000 de militari americani, iar invazia Ucrainei de către Rusia la finalul lunii februarie a declanșat o creștere dramatică a nivelului trupelor americane dislocate temporar pe continentul european.