ApărareȘtiri

Polonia îl acuză pe Vladimir Putin că falsifică istoria în încercarea de a submina Occidentul

Pactul sovieto-nazist (Sursa: Ambasada Poloniei în Lituania)

Guvernul Poloniei a afirmat recent că președintele Rusiei, Vladimir Putin, manipulează istoria celui de-al Doilea Război Mondial, mușamalizând crimele sovietice, iar acest proces de falsificare a istoriei este parte a unui “război informațional” împotriva Occidentului, relatează Times of Israel.

Acuzațiile lansate de Varșovia sunt o reacție la un articol semnat de Vladimir Putin, publicat pe 18 iunie într-o revistă americană, în care liderul de la Kremlin afirmă că Uniunea Sovietică a fost principala forță în războiul contra Germaniei naziste și sugerează că Polonia – țară care a fost împărțită între Germania nazistă și sovietici – este parțial de vină pentru declanșarea conflagrației mondiale. Această teză a fost respinsă cu indignare de Varșovia și aliații săi occidentali în repetate rânduri.

Stanislaw Zaryn, un purtător de cuvânt al șefului serviciilor de securitate din Polonia, a catalogat articolul semnat de Putin drept “un element al unui război informațional permanent și persistent pe care Rusia îl poartă împotriva Occidentului”.

Articolul, intitulat “Lecțiile reale ale celei de-a 75-a aniversări a celui de-al Doilea Război Mondial”, a apărut în publicația americană National Interest pe 18 iunie, câteva zile înainte de o paradă militară în Piața Roșie organizată pentru a comemora sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

Sergey Radchenko, istoric la Universitatea Cardiff, a afirmat despre articolul lui Vladimir Putin că este “piesă de propagandă grosieră” și o “narațiune istorică care să susțină pretențiile sale superficiale despre măreție, în timp ce încearcă să-și perpetueze domnia”.

Războiul, în cursul căreia Uniunea Sovietică a pierdut aproximativ 27 de milioane de oameni, este un element cheie al identității naționale a Rusiei, iar oficialii ruși reacționează agresiv la orice afirmație care pune la îndoială rolul URSS în înfrângerea nazismului.

Pe 24 iunie, în aceeași zi când are loc parada la Moscova, președintele Statelor Unite, Donald Trump, îl va primi pe președintele polonez Andzej Duda la Casa Albă pentru a discuta despre cooperare în planul economiei și apărării. Trump a promis că va disloca mai multe trupe americane în Polonia.

Zaryn l-a acuzat pe Putin că promovează informații istorice false pentru a “submina” Occidentul și a slăbi legăturile dintre aliați.

“Afirmațiile făcute de Putin fac parte dintr-un efort cuprinzător de dezinformare care are drept scop să destabilize Occidentul, să provoace disensiuni între statele membre NATO, să submineze credibilitatea și trăinicia Alianței, precum și să portretizeze o imagine falsă a Rusiei ca apărător global care ar trebui să stea la masă atunci când se iau decizii cu privire la ordinea mondială”, a afirmat Zaryn.

Uniunea Sovietică a semnat un pact de neagresiune cu Germania nazistă cu puțin timp înainte de începerea războiului în 1939. Acordul germano-sovietic, cunoscut sub numele de pactul Molotov-Ribbentrop, includea un protocol secret prin care cele două puteri totalitare erau de acord să împartă Polonia, România și statele baltice.

Doi ani mai târziu, pe 22 iunie, naziștii au invadat prin surpriză Uniunea Sovietică. Milioane de soldați ai Armatei Roșii și-au pierdut viața în cursul războiului împotriva Germaniei lui Hitler.

În articolul său, Putin susține că Uniunea Sovietică a fost forțată să semneze acordul de neagresiune cu Germania după ce puterile occidentale și Polonia au refuzat ideea unei alianțe militare cu URSS.

“Uniunea Sovietică a făcut tot posibilul pentru a crea o coaliție anti-Hitler. În pofida – o voi spune din nou – atitudinii duplicitare a țărilor occidentale”, afirmă liderul rus.

De asemenea, liderul rus a acuzat Occidentul de revizionism istoric și a avertizat că acest lucru este periculos, deoarece “denaturează grosolan și cinic înțelegerea principiilor dezvoltării pașnice, stabilite la conferințele de la Ialta și San Francisco din 1945”.

Vladimir Putin însă nu menționează nimic despre faptul că la Conferința de la Ialta, din februarie 1945, România, ca şi alte state din estul Europei, ajungea la cheremul Uniunii Sovietice.

Luna trecută, pe 7 mai, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, secretarul de stat al SUA și miniștri de Externe din nouă țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, au emis o declarație comună prin care au omagiat victimele și militarii care au luptat pentru a înfrânge Germania nazistă, reamintind însă că finalul celui de-al Doilea Război Mondial, “nu a adus libertate în toată Europa”, ci stăpânirea comunistă în jumătatea estică a continentului.

Sursa: US mission at OSCE