Apărare

Poliția Militară va avea jurisdicție și asupra populației civile în stările de urgență și alertă

Foto: Facebook -Batalionul 265 PM

Poliția Militară va avea jurisdicție și asupra populației civile – în condițiile legii- în situații de alertă, de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război și va fi organ de cercetare penală specială în MApN, prevede noua sa arhitectură operațională descrisă într-un proiect de lege privind atribuțiile, organizarea și funcționarea poliției militare.

Inițiatorul legii, Ministerul Apărării a constatat că pe durata stării de alertă și urgență au lipsit prevederile legislative cu privire la atribuțiile Poliției Militare în aceste situații.

Apariția actului normativ a fost motivată de faptul că Poliția Militară, care acționează într-un ”cadru organizatoric variat și pe alocuri nespecific”,  își desfășoară activitatea ”fără a avea atribuții sau misiuni stabilite prin lege” și că în teatrele de operațiuni externe acțiunile sale, limitate sever de lipsa legislației o făceau incompatibilă cu structurile similare din NATO.

De asemenea, conform ”noii abordări conceptuale de întrebuințare în Armata României”,  Poliția Militară va acționa ca organ de cercetare penală specială cu activitate sub controlul operațional al procurorului militar.

Desemnarea ofițerilor cu atribuții specifice organelor de cercetare penală specială se va  face cu avizul procurorului general al Parchetului ICCJ,  la solicitarea șefului Statului Major al Apărării. Această categorie de ofițeri trebuie să fie obligatoriu licențiați în Drept și să aibă exclusvi cetățenie română.

Structura centrală de poliție militară face parte din Statul Major al Apărării, iar în situația acțiunilor comune cu DGIA  controlul operațional este al DGIA.

Proiectul de lege are nevoie de avizul CSAT.

Alte atribuții prevăzute în proiectul de lege: executarea de  operații asociate controlului vamal pe timpul participării la misiuni și operații externe; poate aplica sancțiuni contravenționale ; poate confisca și preda autorităților drone care cad în zona obiectivelor militare și zonelor militare restricționate; pune în executare mandatele de aducere; poate testa personalul militar și civil în vederea stabilirii alcoolemiei sau a consumului de droguri pe durata prezenței personalului în obiectivele militare sau în zonele militare restricționate sau pe timpul executării misiunilor , etc.

În general, noua arhitectură operațională a Poliției Militare presupune o multiplicare a misiunilor în special în spectrul acțiunilor de asistență, cercetare penală specială și intervenție și completarea responsabilităților în domeniul operațional.