Pluralismul mass-mediei în declin în multe țări din Europa, inclusiv în România – studiu
Conform unui studiu independent realizat de Centrul pentru pluralism și libertate în mass-media, a existat o stagnare sau o deteriorare generală în ceea ce privește riscurile la adresa pluralismului mass-mediei în toate țările vizate — cele 27 de state membre ale UE plus Marea Britanie, Albania și Turcia, informează Comisia Europeană.
Studiul, intitulat „Media Pluralism Monitor”, analizează amenințările și atacurile fizice și digitale asupra jurnaliștilor, condițiile lor de muncă, ia în considerare, pentru prima dată, impactul evoluțiilor digitale, dar și aspecte precum pluralismul pieței, independența față de mediul politic și incluziunea socială.
În mod notabil, România a înregistrat un regres în ceea ce privește independența mass-mediei față de mediul politic, cu riscul la acest capitol crescând de la „mediu” în raportul din 2017 la „înalt” în raportul din acest an. O involuție similară a fost înregistrată de Malta.
The Media Pluralism Monitor (MPM) assesses the risks to media pluralism.#MPM2020 covers EU member states and selected candidate countries (30 European countries in total)
🔔🔔🔔The results are now online! 🔔🔔🔔https://t.co/QlDSSIM6Oh@CmpfEui#mediapluralism #EU https://t.co/Hhf50IFd39— media.eu (@MediaEu) July 23, 2020
Pluralismul politic se referă la modul în care diversitatea ideologică și a spectrului politic sunt reprezentate în mass-media.
Pe lângă România, alte țări care se confruntă cu un risc ridicat în ceea ce privește independența mass-mediei față de mediul politic sunt: Bulgaria, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia și Turcia).
The area of Political Independence:
📝Lack of transparency and accountability of political advertising online
📝State advertising often lacks a framework to ensure fair and transparent distribution to the media
📝Only seven countries recorded low risk in pol. independence area pic.twitter.com/kcjlhEPmYV— CMPF (@CmpfEui) July 23, 2020
„Acest studiu este un semnal de alarmă. Trebuie să protejăm mai bine jurnaliștii și să sporim transparența și echitatea în mediul online, în special în contextul campaniilor electorale. De asemenea, trebuie să sprijinim sectorul mass-media, care a fost grav afectat de criza COVID-19, respectându-i în același timp independența. Comisia nu poate duce această luptă de una singură: mă bazez pe statele membre pentru a inversa această tendință”, a afirmat Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență.
De asemenea, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a explicat că: „Instrumentul de monitorizare a pluralismului mass-mediei evidențiază atât oportunitățile oferite de transformarea digitală, care trebuie valorificate, cât și provocări — variind de la rolul pe care îl pot avea platformele online, la siguranța digitală a jurnaliștilor și a profesioniștilor din mass-media. Întrucât criza provocată de coronavirus va accentua și mai mult aceste tendințe, le vom aborda într-un mod holistic pentru a încuraja redresarea ecosistemului mediatic.”
Instrumentul de monitorizare a pluralismului mass-mediei este cofinanțat de UE, ca parte a unei serii de proiecte menite să sprijine pluralismul și libertatea presei.