ApărareȘtiri

Piranha 5 și AMVXP merg în a doua fază a programului bulgar de achiziție de blindate, deși ambele oferte depășesc bugetul alocat

Vehiculele blindate AMVXP (de la Patria) și Piranha 5 (de la General Dynamics Land Systems) au fost selectate pentru a doua fază a programului de achiziție de vehicule blindate pentru armata bulgară, a anunțat compania Patria printr-un comunicat dat publicității pe 5 octombrie.

Pe de altă parte, presa de la Sofia a relatat că ambele oferte depășesc semnificativ bugetul alocat – în valoare de 1,46 miliarde de leva, sau aproximativ 870 de milioane de dolari – astfel că există riscul ca Ministerul bulgar al Apărării să încerce să anuleze sau să reia licitația, folosind pretextul că participanții nu s-au încadrat în bugetul propus, relatează portalul de știri Defence24.

Konstantin Popov, președintele Comisiei de apărare din Parlamentul de la Sofia, a declarat luni că Ministerul Apărării are de luat o decizie dificilă în privința acestui program.

“Ministerul Apărării trebuie să cântărească foarte corect, precis și clar riscurile necesității de a suspenda, amâna sau aborda Parlamentul pentru a revizui bugetul propus pentru proiectul de achiziție de vehicule blindate noi pentru Forțele Terestre”, a afirmat Popov, citat de Bulgarian News Agency (BTA).

Conform cotidianului bulgar Kapital, ambele oferte au depășit limita planificată cu aproximativ o jumătate de miliard de leva, sau aproape 300 de milioane USD, ofertele fiind foarte similare ca valoare. În același timp, compania neprecizată a cărei ofertă este mai scumpă, a oferit peste 150 de vehicule și îndeplinește cerințe suplimentare. Ambele companii au reușit să îndeplinească condiția de a realiza cel puțin 20% din producție în Bulgaria.

Ministerul Apărării de la Sofia a anunțat vineri că ofertele vor fi evaluate de un grup de lucru interdepartamental, urmând să fie verificată capacitate reală a vehiculelor și conformitatea parametrilor acestora cu cerințele tactice și tehnice. Ulterior, se va trece la negocieri cu participanții care au îndeplinit cu succes testele de teren.

Viitorul programului de achiziție de blindate nu pare foarte promițător în acest moment, notează jurnaliștii de la Kapital, care au precizat că Ministerul Apărării are acum posibilitatea să reia de la zero proiectul, folosind pretextul că ofertele depuse au depășit bugetul.

O decizie în acest sens ar fi avantajoasă pentru francezii de la Nexter, care au militat chiar pentru o procedură bazată pe negocieri interguvernamentale, similară modului în care Sofia a achiziționat avioane F-16 din SUA.

Totuși, din punctul de vedere al armatei, o posibilă reluare a procesului de achiziție ar fi o opțiune extrem de nefavorabilă. Este foarte probabil ca Parlamentul de la Sofia să nu aprobe a doua oară alocarea de fonduri pentru vehicule blindate, în special în contextul crizei economice generate de pandemia de coronavirus sau a potențialelor cheltuieli pentru achiziția unui nou lot de aeronave F-16.

Așadar, este foarte probabil ca armata să depună eforturi pentru a salva actuala procedură de licitație, temându-se că nu vor primi prea curând fonduri pentru dotarea cu noi blindate. În acest scop, însă, probabil vor trebui să reducă din nou numărul de vehicule (inițial au fost de 238, număr redus ulterior la 200, apoi la 150), sau vor renunța la unele dintre dotările solicitate (cum ar fi echipamente de comunicații ultramoderne).

Ambele vehicule propuse au fost selectate sau sunt deja în dotarea mai multor țări europene. Astfel, Patria AMVXP a fost selectat de Slovenia, Slovacia, Croația și Polonia, în timp ce General Dynamics  a câștigat contracte pentru furnizarea de vehicule Piranha 5 în Danemarca, Spania, Elveția și România.

România a comandat în anul 2017 un număr de 227 de transportoare de la firma General Dynamics. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 895 de milioane de euro. Potrivit contractului, 197 de transportoare vor fi integrate și produse de către Compania Naţională ROMARM S.A.- Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A.

Contractul însă nu s-a derulat fără probleme, astfel că firma națională Romtehnica, al cărei unic acționar este Ministerul Apărării Naționale (MApN), a emis, în toamna trecută, o factură de penalități în valoare de 8,5 milioane de euro pentru producătorul de transportoare Piranha 5 pentru întârzierea înregistrată în livrarea blindatelor contractate în ianuarie 2018, potrivit agenția de știri Agerpres.

În octombrie 2019, generalul Nicolae Ciucă confirma pentru agenția RADOR că firma americană a achitat deja penalități în valoare de 8,5 milioane de euro pentru întârzieri.