ApărareȘtiri

Pilotul avionului MiG-21, prăbușit în județul Mureș, suferă de politraumatism în urma catapultării, dar este conștient

MiG-21 LancerR (MApN)

Locotenent-comandorul Andrei Criste, pilotul avionului de luptă MIG 21 LanceR care s-a prăbușit pe 20 aprilie în județul Mureș, a fost diagnosticat cu politraumatism prin catapultare. Ofițerul este conştient, cooperant, orientat temporo-spațial, stabil hemodinamic și respirator, se arată într-un comunicat al MApN.

În urma accidentului aviatic, pilotul a fost transportat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, iar ulterior la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, a fost evaluat de o echipă multidisciplinară pentru evaluare medicală, stabilirea diagnosticului, tratament și recuperare.

O aeronavă MiG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad (Mureș), într-o zonă nelocuită.

Aeronava prăbușită decolase în jurul orei 14.00 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucție împreună cu alte două aeronave de același tip, care au revenit la bază fără probleme.

Potrivit celei mai recente ediții a raportului anual World Air Forces, realizat de Flight International, Forțele Aeriene Române mai au în dotare 17 avioane MiG-21 LanceR B(pentru antrenament) și C (optimizate pentru misiuni aer-aer), însă nu este clar câte dintre acestea chiar sunt funcționale. Versiunea MiG-21 Lancer A (optimizată pentru misiuni aer-sol) a fost retras din uz în urmă cu câțiva ani.

Pe parcursul celor șase decenii în dotarea Forțelor Aeriene Române s-au înregistrat numeroase accidente cu MiG-21, unele dintre acestea mortale.

Cel mai recent, în urmă cu doar două luni, pe data 23 februarie, în urma unui incident generat de funcționarea defectuoasă a trenului de aterizare, MApN a decis să consemneze la sol toate avioanele de acest tip, cu excepția celor care execută serviciul de luptă Poliție Aeriană, până la clarificarea cauzelor incidentului.