ApărareȘtiri

Peste un milion de ore de zbor pentru flota de elicoptere Airbus UH-72 Lakota a Forțelor Armate ale SUA

Elicopter UH-72B Lakota (sursa foto: Airbus)

Flota de elicoptere UH-72 Lakota a depășit pragul de 1 milion de ore de zbor, la aproximativ 15 ani după ce primul Lakota UH-72A a intrat în serviciul Forțelor Armate ale SUA, a anunțat un oficial din cadrul grupului Airbus, în cadrul expoziției Asociației Armatei Statelor Unite (AUSA), potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

„Atingerea pragului de un milion de ore de zbor este o dovadă a angajamentului unei forțe de muncă dedicate livrării la timp la un nivel fără precedent și fiabilității și versatilității aeronavelor pe care le construiesc”, a declarat Scott Tumpak, vicepreședinte pentru programe militare în cadrul Airbus SUA.

Primul elicopter Lakota a fost livrat armatei SUA în 2006, în același an în care UH-72A a fost selectat din punct de vedere competitiv drept noul elicopter ușor al Armatei. Airbus a livrat de atunci un număr de 463 de aparate din acest model inițial Lakota, care este folosit în principal ca elicopter de antrenament pentru armata SUA.

La începutul acestui an, primul UH-72B Lakota a fost introdus în flota Gărzii Naționale, fiind prima livrare din cadrul unei comenzi plasate în 2020 pentru 18 dintre cele mai noi versiuni ale Lakota. UH-72B se bazează pe platforma de succes a aeronavei H145, încorporând diverse îmbunătățiri ale produsului care au fost dezvoltate în timpul ciclului de viață al aeronavei comerciale. Rotorul de coadă (anticuplu) de tip Fenestron eficient, motoarele mai puternice, comenzile mai avansate din punct de vedere tehnologic și suita de avionică Airbus Helionix, pentru a numi doar câteva elemente, constituie beneficii suplimentare pentru siguranța misiunii și performanța zborului.

Până la sfârșitul lunii octombrie 2021, Lakota va deveni operațional în unitățile Armatei și Gărzii Naționale din 45 de state și teritorii. De asemenea, este utilizat în cadrul Școlii de piloți de încercare a Marinei Militare a SUA și în cadrul Armatei Regale din Thailanda și este un element esențial în antrenamentul de luptă al armatei SUA în Ft. Irwin, CA, Ft. Polk, LA și Hohenfels, Germania, precum și în misiunea de încercare din Kwajalein Atoll din Pacific. Misiunile Lakota sunt la fel de variate ca și zonele sale de operare și includ instruire, misiuni utilitare generale, căutare și salvare, intervenție în caz de calamități, securitate internă, combaterea traficului de droguri, comandă și control, și transport VIP. Lakota a fost utilizat pe scară largă pentru a interveni în caz de incendii, uragane, inundații și alte dezastre din țară și străinătate în ultimii ani, inclusiv în cel mai recent caz, pentru a oferi sprijin în urma dezastrelor naturale devastatoare din Haiti.

Cu aproape 10 configurații diferite disponibile, Lakota oferă performanțe dovedite, o fiabilitate operațională remarcabilă și o versatilitate de neegalat, pentru un spectru larg de misiuni militare. Airbus Helicopters, Inc. construiește Lakota la unitatea de producție din Columbus, Mississippi, care are aproape 250 de angajați, dintre care 40% sunt veterani americani.