Peste o sută de morți după explozii masive la Beirut. Trump sugerează ar fi fost „un atac teribil”
Două explozii foarte puternice au avut loc marți după-amiază în zona portului capitalei libaneze, Beirut. Bilanțul provizoriu indică peste o sută de morți și 4.000 de răniți, conform Crucii Roșii din Liban. Se crede că dezastrul a fost cauzate de explozia accidentală a cel puțin 2.750 tone de azotat de amoniu, relatează posturile Europe 1 și CNN.
Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a spus că exploziile par să fi fost „un atac teribil” și nu un accident industrial.
„Pare un atac teribil”, a spus Trump, adăugând că „pare să fie” un atac, menționând că aceasta este opinia oficialilor militari americani.
“A fost o – pare să fi fost, potrivit lor, ei știu mai bine decât mine, dar par să creadă că a fost un atac. A fost un fel de bombă”.
Trei oficiali de la Pentagon au declarat pentru CNN că nu exista niciun indiciu că exploziile care au zguduit Beirutul ar fi fost provocat de un „atac”, contrazicând o afirmație anterioară a președintelui Donald Trump.
Pray for #Beirut and #Lebanon #BeirutBlast pic.twitter.com/hW8Dbh02An
— Komal🦋 (@The_browngirl9) August 5, 2020
Miercuri a fost decretat o zi de doliu național și a fost inițiată o anchetă care să stabilească circumstanțele producerii dezastrului.
Marți, în jurul orei locale 18:00, două explozii puternice succesive au zguduit Beirut, în zona portului. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat o explozie inițială, urmată la scurt timp de o altă mai masivă.
Mai mulți membri ai misiunii ONU de menținere a păcii au fost răniți grav, fiind surpinși de explozii la bordul unei nave ancorate în port. De asemenea, și mai mulți oficiali de la Ambasada Germaniei din Beirut au fost răniți, potrivit Berlinului.
În zonele aflate în apropierea portului, daunele materiale și distrugerea sunt semnificative. Exploziile au zguduit clădirile și au spart ferestre pe o distanță de câțiva kilometri. Potrivit martorilor, exploziile au fost auzite până la Larnaca în Cipru, la puțin peste 200 de kilometri depărtare de coasta libaneză.
Președintele Michel Aoun a convocat o „întâlnire urgentă” a Consiliului Suprem de Apărare după explozie
Premierul libanez Hassane Diab a anunțat că dezastrul a fost cauzat de explozia, aparent accidentală, a aproape 2.750 de tone de azotat de amoniu aflate într-un depozit din port. Cantitatea uriașă de azotat de amoniu fusese confiscată de poliție în urmă cu mai mulți ani, în 2013 sau 2014.
Marea Britanie, Statele Unite, Iran, dar și Israelul s-au declarat dispuse să ofere asistență uminitară Libanului după această tragedie.
Deși au existat voci care au dat vina pe Israel pentru exploziile din portul Beirut, un oficial israelian neidentificat a dat asigurări că Israelul nu „are nicio legătură cu acest incident”.