Siguranță alimentarăȘtiri

TABEL. Peste 3 milioane de români s-au confruntat cu lipsuri alimentare între 2018 și 2020

roaliment.ro

Aproximativ 3,3 milioane de persoane din România nu au avut acces pe toată durata anului la alimentație adecvată în perioada 2018-2020, cu 1,6 milioane de oameni mai puțin decât în perioada 2014-2016, potrivit raportului ONU privind Starea Securității Alimentare și a Nutriției în Lume.

Se estimează că aproximativ o zecime din populația mondială – adică până la 811 milioane de oameni – au suferit de subnutriţe în anul 2020, majoritatea persoanelor subnutrite locuind în Asia (418 milioane) și Africa (282 de milioane). Mai mult, peste 2,3 miliarde de oameni nu au avut acces pe toată durata anului la alimentație adecvată (indicator cunoscut sub numele de prevalenţă a insecurităţii alimentare moderate sau severe).

În Europa, cele mai mari probleme în ceea ce privește insecuritatea alimentară moderată sau severă s-au înregistrat în Albania (unde 46,5% din populație se confruntă cu lipsuri alimentare), Republica Moldova (31,7% din populație sau 1,3 milioane de oameni) și Ucraina (22,4% sau 9,8 milioane de oameni).

În România, 17,3% din populație nu a avut acces pe toată durata anului la alimentație adecvată în perioada 2018-2020, comparativ cu un procent de 24,9% în intervalul 2014-2016. De asemenea, 22,5% din populația României suferea de obezitate în 2016.

În Republica Moldova, procentul populației care se confruntă cu o insecuritatea alimentară moderată sau severă a crescut de la 20,9‬% la 31,7% în aceeași perioadă. În același timp, 18,9% din moldoveni sufereau de obezitate în 2016.