ApărareȘtiri

Peste 1500 de militari români participă în 2022 la misiuni și operațiuni în afara țării, aproape 1000 sunt dislocabili rapid

Foto: Forțele pentru Operații Speciale

Peste 1500 de militari români participă anul acesta la misiuni și operațiuni în afara țării, marea majoritate sub egida NATO, se precizează într-o informare trimisă Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis, de care Legislativul va lua la cunoștiință în ședința comună din 3 mai.

Din cei 1614 militari dislocați în afara teritoriului național, 1013 vor fi în misiuni sunb conducerea NATO, 412 sub conducerea UE 77 sub conducerea ONU, 20 sub conducerea OSCE (în Ucraina) și 92 participă la coaliții internaționale (din care 50 la Task Force Takuba).

Forțele aflate în așteptare pe teritoriul național, care pot fi dislocate rapid sunt formate din 959 de militari și cele de rezervă (pentru care participarea nu a fost planificată sau prevăzută) sunt formate din 700 de militari. Totalul forțelor disponibile (dislocate, dislocabile și de rezervă) este de 3273 de militari.

Președintele Iohannis apreciază că ”efortul principal” va fi reprezentat de participarea la operațiunile din Balcanii de Vest , respectiv KFOR -NATO și EUFOR ALTHEA -UE.

Iohannis mai menționează participarea la Task Force Takuba, pentru ”instruire, consiliere, mentorizare și însoțire în luptă a forțelor armate maliene și nigeriene”.