ApărareȘtiri

O zecime din echipajul navei Theodore Roosevelt, diagnosticat cu COVID-19/ Pentagonul avertizează că alte nave ar putea fi afectate

USS Theodore Roosevelt (site oficial)

Departamentul Apărării de la Washington preconizează că pandemia de coronavirus ar putea afecta mai multe nave americane, așa cum a fost cazul portavionului USS Theodore Roosevelt, unde o zecime din echipaj a fost testat pozitiv cu virusul SARS CoV-2, a declarat generalul John Hyten, informează publicația The Hill.

Hyten, care ocupă funcția de adjunct al șefului Statului Major Întrunit al SUA, a afirmat recent că: “nu este o idee bună să credem că Teddy Roosevelt este o chestiune unică”.

“Avem prea multe nave pe mare. (…) Să credem că nu se va mai întâmpla din nou nu este un bun mod de a planifica”, a completat generalul.

Potrivit celui mai recent bilanț, anunțat vineri de Forțele Navale ale SUA, 447 de membri ai echipajului navei USS Theodore Roosevelt au fost infectați, iar 3.284 au ieșit negativ. Printre cei infectați se numără și fostul comandant al portavionului, Brett Crozier, care a fost demis după ce a trimis un memoriu neclasificat în care cerea evacuarea navei. Un marinar este la terapie intensivă după ce și-a pierdut cunoștința.

De asemenea, 3.155 din cei aproximativ 4.800 de membri ai echipajului au fost evacuați de la bordul navei.

Potrivit presei americane, cazuri de coronavirus s-au descoperit și în rândul echipajelor altor trei portavioane – USS Ronald Reagan, USS Carl Vinson și USS Nimitz.

Amiralul Mike Gilday, șeful Operațiunilor Navale, a afirmat că Marina SUA încearcă din greu să testeze cât mai rapid un număr mare de militari, inclusiv membrii echipajului portavionului USS Nimitz – care este programat să plece în misiune în perioada următoare, relatează The Associated Press.

Un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului a declarat joi dimineață că s-a înregistrat “un număr mic de cazuri” în rândul echipajului navei USS Nimitz, însă Forțele Navale din SUA au anunțat vineri că în acest moment nu există niciun caz activ de coronavirus la bordul portavionului.

Portavionul USS Nimitz (NimitzNews, Twitter)

Cazurile celor patru portavioane nu sunt singulare; nave militare din întreaga lume au fost direct afectate de coronavirus, inclusiv submarine din Olanda sau Rusia.

De asemenea, portavionul francez Charles de Gaulle (R91) și-a întrerupt misiunea și revenie în Franța după ce 50 membri ai echipajului au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

Răspândirea bolilor infecțioase la bordul navelor este favorizată de faptul că un număr mare de persoane lucrează, mănâncă și dorm în spații restrânse.

În mod clar, măsurile de distanțare socială și izolarea bolnavilor pentru a combate răspândirea coronavirusului SARS CoV-2 (care cauzează boala COVID-19) sunt imposibil de aplicat la bordul unei nave, chiar dacă vase ca portavioanele au centre medicale moderne.

Conform studiilor efectuate în cazul navei de croazieră Diamond Princess, afectată de coronavirus în luna februarie, s-a constatat că rata contagiozității a fost de patru ori mai mare decât la Wuhan, epicentrul epidemiei.

Totuși, în pofida răspândirii coronavirusului în toată China, Beijingul a negat constant că armata țării ar fi fost în vreun fel afectată de această pandemie.

La începutul lunii martie, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing susținea că niciun membru al Forțelor armate chineze – care cuprind aproape două milioane de militari – nu a fost infectat cu coronavirus, în pofida faptului că zeci de mii de militari chinezi, inclusiv cadre medicale, au participat la eforturile de gestionare a crizei sanitare, relatează Foreign Policy.

Însă este de remarcat că Beijingul a susținut exact același lucru și în cazul epidemiei SARS din 2002-2004, pentru ca ulterior, în urma dezvăluirilor din presa occidentală, să recunoască că sute de militari chinezi au fost infectați. În cele din urmă, Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că aproximativ 8% din cazurile de SARS din China au fost în rândul forțelor armate.

După preluarea puterii de președintele Xi Jinping, Forțele armate chineze încercă și mai asiduu să proiecteze imaginea unei forțe încrezătoare, iar imaginile cu militarii chinezi intervenind la Wuhan, în epicentrul epidemiei, fără să fie afectați de virus, se doresc să confirme imaginea de forță redutabilă.