Pentagonul dezvăluie câteva detalii despre “super-mega” racheta hipersonică americană lăudată de Trump
Oficiali din cadrul Departamentului Apărării de la Washington au dezvăluit joi o serie de detalii despre armele hipersonice dezvoltate de SUA, după ce președintele Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că Pentagonul a realizat o “super-mega” rachetă care zboară cu o viteză de 17 ori mai mare decât cea a sunetului, informează postul CNN.
Este pentru dată când oficialii au dezvăluit aceste informații, confirmând o parte dintre afirmațiile liderului de la Casa Albă.
Un oficial de rang înalt de la Pentagon a declarat pentru CNN că Trump s-a interesat în mod particular de armele hipersonice dezvoltate de SUA și a dezvăluit că afirmația lui Trump privind o armă care zboară de 17 ori mai repede decât viteza sunetului se referă la testarea unui vehicul de planare hipersonică, operațiune efectuată în luna martie în Pacific, despre care Pentagonul a afirmat că a fost un “succes”, fără să ofere alte detalii.
“La ce se referea de fapt era testul recent pe care l-am efectuat în martie, când [arma hipersonică] a zburat de 17 ori mai repede decât viteza sunetului”, a spus un oficial de la Pentagon.
Oficialul a mai spus că Trump “se informează” cu privire la detaliile programului de dezvoltare de arme hipersonice și “susține progresul nostru”.
Sistemul hipersonic, care a fost testat în luna martie, compus dintr-un vehicul de planare hipersonică lansat cu ajutorul unei rachete balistice, are o rază de acțiune uriașă, de peste 16.000 de kilometri, însă este și mai scump decât rachetele existente.
De asemenea, SUA dezvoltă și o rachetă hipersonică de croazieră, care va zbura cu o viteză de zece ori mai mare decât cea a rachetelor de croazieră Tomahawk, cea mai utilizată armă de acest tip din arsenalul SUA.
Oficialul a afirmat că un test al rachetei hipersonice de croazieră este programat să se desfășoare anul acesta.
Rachetele hipersonice ar putea fi folosite pentru a neutraliza sistemele de apărare aeriană inamice, lucru ce ar permite aeronavelor militare americane, înarmate rachete de croazieră și bombe de mare precizie, să lovească țintele considerate esențiale.
Primele arme hipersonice dezvoltate de SUA sunt programate să devină operaționale în 2023, Washingtonul fiind angrenat într-o cursă a înarmării hipersonice contra Chinei și Rusiei.
La finalul lunii decembrie 2019, Rusia a anunțat că a devenit prima țară din lume care operaționalizează arme hipersonice, după ce sistemul intercontinental Avangard a devenit operațional. Potrivit oficialilor ruși, arma Avangard, ce poate fi echipată și cu ogive nucleare, ar fi atins viteza de 33.000 km/h, sau Mach 27.
De asemenea, China investește în dezvoltarea de arme hipersonice, iar un sistem de acest tip – numit DF-17 – a fost prezentat la parada militară de Ziua Națională a Chinei, în octombrie 2019.
Armele hipersonice sunt lansate cu ajutorul unei rachete balistice intercontinentale, însă, spre deosebire de ogivele rachetelor standard, care urmează o traiectorie predictibilă după separare, aceste noi arme sunt conceput să execute manevre evazive în timpul zborului în atmosferă, iar forma aerodinamică îi permite să planeze la viteze hipersonice. Aceste elemente fac armele hipersonice foarte greu de detectat și de interceptat pentru sistemele de apărare antirachetă din prezent.