România s-a angajat să participe la misiunea internațională Task Force Takuba din Africa începând cu luna octombrie a anului trecut, însă această contribuție nu a fost pusă, deocamdată, în practică.
Parlamentul a aprobat în vara lui 2021, la solicitarea președintelui Iohannis, participarea a 50 de militari (din Forțele pentru Operații Speciale), cu mijloace și echipamente la forța Takuba, care acționează sub comanda Franței în regiunea Sahel din Africa. Iohannis a apreciat că participarea militarilor români va aduce ”vizibilitate internațională sporită, alături de beneficii importante, cuantificabile politic și politico-militar, în relația cu Franța”.
Task Force Takuba, cu Franța ca națiune-lider, a fost formată cu participarea a 13 state, scopul potențialei misiuni a militarilor români fiind ”combaterea grupărilor teroriste în regiunea Liptako, aflată la confluența statelor Mali, Niger și Burkina Faso”.
După retragerea din Afghanistan, participarea românească la misiuni internaționale s-a redus la 356 de militari aflați sub comandă sau mandat NATO, ONU, UE. Cea mai consistentă prezență este la Grupul de luptă NATO din Polonia (condus de SUA), unde participăm, la acest moment, cu 101 militari. România mai participă cu 55 de militari la misiunea NATO KFOR (din Kosovo), cu 36 de militari la misiunea EUFOR Altheea din Bosnia-Herțegovina, la operațiunea NATO Sea Guardian, la operațiunea UE ”Irini”.
Conform evidențelor MApN, România mai are reprezentanți militari în USCENTCOM – SUA/Tampa, MARCOM – Marea Britanie/Northwood, SNMG2 – Marea Mediterană, SNMG1 – Oceanul Atlantic, ALLIED SOLACE – Italia (toate sub egida NATO), ATALANTA – Spania, EUTM – Bruxelles/Bangui, EUTM – Somalia, EUTM – Mali, EUNAVFOR – Marea Mediterană (toate sub egida UE), UNMIK – Kosovo, UNMOGIP – India și Pakistan, DPKO – SUA/New York, UNMISS – Sudanul de Sud, MINUSMA – MaliVMONUSCO – Congo (toate sub egida ONU) și în misiunea tip coaliție Gallant Phoenix Operation din Iordania.
În 2021, România a avut 732 de militari reprezentând forțe dislocabile la ordin, aflate în așteptare pe teritoriul național și 686 de militari ca forțe puse la dispoziția NATO-UE-OSCE- coalițiilor de voință penru misiuni încă neplanificate sau neprevizibile, după cum se preciza în scrisoarea de informare trimisă Parlamentului de președintele Iohannis în februarie 2021.