• DESPRE NOI
 • CONTACT
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Mihnea Motoc: Pandemia este o criză ciclică, care trebuie gestionată, nu o ”lebădă neagră” propriu-zisă

  Indira Crasnea Indira Crasnea -

  O lecție majoră a pandemiei de Covid-19 este aceea că trebuie să ”ne obișnuim cu ideea de recurență și de ciclicitate a unor asemenea crize și odată ce am acceptat-o (…)  să ne concentrăm pe cum le gestionăm”, a spus fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc, la Umbrela Strategică Focus.

  El a remarcat că pandemia ”nu este propriu-zis o lebădă neagră” , dar a surprins ”prin intensitate, prin gradare și prin cuprindere”.

  ”Cred și sper că una din lecțiile durabile care trebuie desprinse este ideea că nu trebuie să ne propunem nici să avem noroc să nu fim loviți de crize, nici să le evităm, ci să le absorbim, să putem, pe baza unei pregătiri mai adecvate, să le gestionăm cât mai bine”, este de părere Mihnea Motoc, care este consilier principal în I.D.E.A, think-tank-ul intern al Comisiei Europene.

  Gestionarea pandemiei cere ”cultivarea unui nivel de reziliență superior”, a adăugat el, apreciind în contetxt: ” Mă bucur că Bucureștiul a avut ideea și găzduiește Centrul Euroatlantic pentru Reziliență. Apărarea europeană este foarte bine echipată pentru a o face, dar ca parte a unui efort mai amplu (…) reziliența este un domeniu de cooperare și complementaritate între acțiunea UE și a NATO. Mă bucur că , din capul locului, Centrul de la București este așezat pe o paradigmă sinergetică între UE și NATO, ca toate centrele moderne înființate în ultima vreme”.

  Oficialul europea a precizat că Fondul European de Apărare finanțează deja o serie de proiecte relevante pentru situații precum cele generate de coronavirus : este în derulare un proiect pe CBRN , un proiect pe mobilitatea forțelor , multe dedicate IA cu aplicabilitate în asemenea situații critice și a subliniat rolul mobilității militare, mecanism care poate fi folosit și pentru  transferul rapid al personalului medical, al pacienților și al echipamentului necesar peste frontiere.

  Te-ar mai putea interesa

  Abrogarea interdicției de înstrăinare a acțiunilor statului la companiile nationale va fi votată în procedură de urgență Țibuleac: Administrația Deltei trăiește în trecut, este nevoie de o altă viziune, poate de flexibilizarea ARBDD Șeful Rocosmos recunoaște că programul spațial al Rusiei este paralizat de sancțiunile americane

  Ultimele știri

  SUA ar putea disloca la Deveselu interceptori capabili să distrugă rachete intercontinentale în spațiul extraatmosferic Generalul Ștefan Dănilă, fost ”nr 1” al Armatei: Statutul de militar trebuie să fie același pentru toți, indiferent de instituție România va participa la Sea Breeze 2021, un exercițiu organizat de US Navy și Forțele Navale ale Ucrainei