Opt țări NATO susțin oficial Franța în contextul tensiunilor cu Turcia/SUA nu par deranjate de intervenționismul turc
Opt țări membre ale Alianței Nord-Atlantice și-au exprimat susținerea pentru Franța în legătură cu incidentul naval franco-turc produs pe 10 iunie în apropierea Libiei, care urmează să fie anchetat de NATO pentru a clarifica situația, relatează publicația Le Figaro.
Pe data de 10 iunie, fregata franceză Courbet (F712), aflată sub comandă NATO, a încercat să oprească o navă cargo turcească despre care existau suspiciuni de încălcare a embargoului privind livrarea de arme în Libia. Însă, în timpul operațiunii de oprire a vasului, Courbet a fost de trei ori luată în vizor de radarele navelor militare turcești care escortau vasul cargo, procedură utilizată în general înaintea efectuării unui atac.
“Acesta este un act extrem de agresiv”, a afirmat ministrul francez al Apărării, Florence Parly, după incident, care a adăugat că Parisul va continua să insiste asupra caracterului “excepțional” a unui astfel de interacțiuni între aliații NATO.
Turcia a dezmințit însă varianta franceză. Un oficial turc de rang înalt a afirmat că “este evident că aceste acuzații (…) sunt nefondate”, relatează Agence France Presse.
Navele turcești ar fi folosit sistemele radar pentru a “observa nava franceză care efectua o manevră periculoasă la distanță foarte mică, iar aceasta a fost o măsură de siguranță”, a explicat oficialul, adăugând: “În niciun moment nu a fost vorba de iluminara prin radar” a fregatei Courbet.
Chestiunea incidentului naval nu era inclusă pe ordinea de zi a videoconferinței între miniștrii Apărării din statele NATO, desfășurată între 17-18 iunie. Florence Parly a adus în discuție și această problemă, astfel că secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, nu a putut evita subiectul.
“Alianța este solidă (…) Dar nu putem pretinde că nu există o problemă”, a afirmat Parly.
În cele din urmă, a fost luată decizia ca incidentul să fie anchetat de NATO.
“Autoritățile militare ale NATO vor investiga pentru a clarifica situația”, a declarat Stoltenberg pe 18 iunie, într-o conferință de presă în urma unei reuniuni miniștrilor Apărării.
Opt dintre cele treizeci de state membre NATO și-au exprimat oficial susținerea pentru Franța, inclusiv Germania și Italia. Totuși, Alianța Nord-Atlantică este paralizată în fața unei astfel de situații: nu este prevăzut niciun mecanism care să sancționeze un aliat.
Pe de altă parte, Statele Unite nu par deranjate de intervenționismul turc care se opune ambițiilor Moscovei în regiune.
Jens Stoltenberg s-a mulțumit, așadar, să amintească de sprijinului NATO pentru “punerea în aplicare a deciziei ONU de a impune un embargo privind transportul de arme în Libia”
Acestea nu este singura dispută între Turcia și aliații săi: Ankara a achiziționat sisteme rusești antirachetă S-400; a declanșat o ofensivă împotriva milițiilor kurde siriene, care sunt susținute de statele occidentale împotriva rețelei teroriste Stat Islamic; continuă să blocheze planurile NATO de consolidare a prezenței aliate în Polonia și statele baltice în încercarea de a forța aliații să califice grupările kurde din Siria ca fiind entități teroriste; amenință în mod regulat Europa cu trimiterea de imigranți; este implicată în dispute teritoriale cu Grecia și Cipru în legătură cu delimitarea zonelor maritime din estul Mării Mediterane, unde recent s-au descoperit zăcăminte semnificative de hidrocarburi; a efectuat în ultimele luni o serie de incursiuni aeriene în spațiul aerian al Greciei deasupra Mării Egee.