ApărareȘtiri

Operațiuni de luptă aer-sol, simulate în cadrul unui exercițiu NATO în România

Avioanele participante la un exercițiu NATO în Romania (FOTO: Arnaud Chamberlin/NATO)

Avioane de luptă, controlori în zona finală de atac integrat (JTAC) și unități terestre, inclusiv un sistem antiaerian, din șapte țări NATO au participat la un exercițiu combinat aer-sol care s-a desfășurat joi, 28 iulie, în spațiul aerian al României.

În cadrul exercițiului, avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au făcut echipă cu aeronave de luptă franceze Rafale și germane Panavia Tornado, dar și cu avioane de război electronic EA-18 ale marinei americane, decolate de pe portavionul USS Harry S. Truman, aflat în prezent în Marea Adriatică.

Echipa, care includea F-16-urile românești, a simulat o serie de acțiuni de luptă împotriva unui grup format din avioane belgiene F-16 și spaniole F-18, dar și un sistem francez de apărare aeriană SAMP/T, dislocat în țara noastră.

Exercițiul a fost coordonat de Comandamentul Aerian Aliat, în conjuncție cu Centrul de Operațiuni Aeriene Combinate de la Torrejón, Centrul de Raportare și Control din Comandamentul Componentei Aeriene a aviației române și un avion francez de avertizare timpurie și comandă.

În cadrul evenimentului, aeronave de luptă, de realimentare în aer și de avertizare timpurie, dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (JTAC), vor simula scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potențial adversar.

„Această activitate de vigilență întărită permite forțelor să abordeze un spectru larg de amenințări, de la cele tactice la strategice, care emană din mai multe direcții”, a explicat locotenent-colonelul Raphael, de la Comandamentul Aerian Aliat, care a făcut parte din echipa de planificare a exercițiului. „Unitățile aeriene participante simulează modul de degradare a sistemului aerian și de apărare integrat al unui adversar pentru a permite operațiuni ulterioare și libertatea de manevră necesară pentru operațiunile defensive în spațiul aerian NATO și cel internațional”, a adăugat oficialul.

„Aducând șapte Aliați pentru un eveniment de instruire atât de complex subliniază capacitatea NATO de a concentra forțe multinaționale din componentele aeriană, maritimă și terestră în același loc, în același timp, și de a se asigura că are capacitatea și interoperabilitatea de a răspunde în cazul în care Alianța este amenințată”, a adăugat locotenent-colonelul.

Evenimentul a culminat cu un zbor al aeronavelor participante deasupra Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, demonstrând capacitățile avansate a puterii aeriene multinaționale a NATO.

NATO a precizat că activitatea s-a desfășurat în conformitate cu legile și standardele internaționale și nu a fost un răspuns la evoluțiile geopolitice actuale, ci a fost o misiune încorporată în activitățile de vigilență ale Alianței, menite să protejeze flancul estic și să asigure Aliații NATO din regiune.

„Ceea ce am executat astăzi este de fapt ceva ce vom face mai des, pentru a pregăti forțele noastre aeriene să opereze într-un mediu contestat”, a rezumat locotenent-colonelul Raphael.

„Pregătirea susținută a forțelor desemnate de NATO permite un răspuns capabil și credibil la o potențială agresiune pe fondul tensiunii crescute ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia”, a conchis el.