ApărareȘtiri

Oleg Țulea: NATO a fost în permanență vocală în a susține poziția R. Moldova, inclusiv privind retragerea forțelor ruse

Vehicul blindat rusesc (Moldova.org)

Ministrul moldovean de Externe, Oleg Țulea, a declarat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că suportul constant din partea NATO pe tema dosarului transnistrean este foarte important pentru Chișinău, iar alianța transatlantică a fost în permanență vocală în a susține poziția Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării.

Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, cu ocazia întrevederilor sale cu mai mulți oficiali NATO, inclusiv cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al alianței, ministrul „a explicat ultimele evoluții din perioada de pandemie din regiunea transnistreană, inclusiv obstacolele noi care au fost instalate de către așa-zisele autorități, încălcările drepturilor omului, noile impedimente pentru procesul educațional care vizează școlile din această regiune”.

„Am informat, și pentru noi este foarte important suportul constant din partea NATO pe acest dosar. Deci, NATO a fost în permanență vocal în a susține poziția Republicii Moldova, inclusiv legată de retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat oficialul.

„Am avut o întrevedere inclusiv cu dl Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO. Există o cooperare foarte bogată care a fost construită pe parcursul mai multor ani, în primul rând, toată asistența care a fost livrată Republicii Moldova pe parcursul anilor și care ne ajută, de fapt, să implementăm reforme, inclusiv în ceea ce privește sporirea capacităților de apărare și securitate”, a explicat Oleg Țulea, amintind și de asistența oferită de NATO în cazul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus.

În legătură cu posibilitatea unei vizite la București, Oleg Țulea, care deține funcția de ministru de Externe din martie 2020, a declarat că și-ar dori foarte mult să efectueze o vizită în România.

„Nu am programată și mi-aș dori foarte mult să merg la București, neoficial am mai fost și continui să comunic cu omologul meu, dl Bogdan Aurescu, avem foarte multe subiecte pe care inclusiv în aceste zile le discutăm. Există un dialog constant, mi-aș dori foarte mult să merg la București și sper că acest lucru se va întâmpla”, a precizat ministrul.

În ceea ce privește situația din Belarus, ministrul moldovean a afirmat că trebuie atrasă atenția asupra unor aspecte, în primul rând „violența aplicată asupra protestatarilor pașnici”, dar speră că va exista o soluție pașnică politică care să fie găsită de societatea belarusă în cadrul unui dialog incluziv.

Este de notat că viziunea de politică externă exprimată de șeful diplomației moldovene, Oleg Țulea (PDM), este în contradicție cu cea propusă de socialiști, colegii săi din coaliția guvernamentală, și de președintele Igor Dodon, care militează pentru o apropiere mai mare de Rusia.