ApărareȘtiri

VIDEO. Oficiali americani, în vizită la Baza aeriană Câmpia Turzii, unde este dislocat un detașament USAF de drone Reaper

Dronă MQ-9 Reaper (US Air Force)

O delegație formată din mai mulți oficiali americani, printre care însărcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz, și comandantul Escadrilei 31 Vânătoare de la Aviano, generalul de brigadă Jason E. Bailey, efectuează o vizită oficială, pe 4 februarie, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, unde este dislocat și un detașament de drone MQ-9 Reaper al Forțelor Aeriene Americane.

Cu ocazia vizitei, oficialii români și americani vor discuta o serie de subiecte de interes comun în domeniul militar, inclusiv privind rolul Forțelor Aeriene din cele două țări în cadrul măsurilor NATO de reasigurare a aliaților din zona de est a alianței, a transmis MApN.

Totodată, în cadrul evenimentului va fi prezentată, în expoziție statică, o dronă MQ-9 Reaper.

Baza aeriană Câmpia Turzii, 4 februarie 2021 (Simona Adela Stupar/ Ambasada SUA)

“Prezența Forțelor Aeriene ale SUA aici, la Câmpia Turzii, reprezintă un exemplu grăitor al consolidării continue a parteneriatului nostru în materie de securitate și al investițiilor financiare, de muncă asiduă și da, al jertfei de sânge pe care Statele Unite și România le fac pentru a proteja această regiune și Alianța de amenințările din prezent și de cele ce vor apărea”, a declarat David Muniz, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ambasadei SUA.

Oficialul a precizat că, de la aderarea României la NATO, în 2004, aceasta este a 12-a dislocare a Forțelor Aeriene ale SUA la Câmpia Turzii și a treia dislocare de drone MQ-9 Reaper în România.

Oficialul american a mai amintit că SUA au alocat peste 143 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, cu scopul consolidării apărării colective a României și regiunii pontice.

Sursa: MApN

În luna ianuarie, Forțele Aeriene ale SUA au anunțat că au dislocat drone MQ-9 Reaper și aproximativ 90 de militari la Baza Aeriană Câmpia Turzii, cu rolul de a sprijini operațiunile NATO în regiunea pontică.

Aeronavele fără pilot, din cadrul Detașamentului 1 al Grupului Expediționar 31, subordonat Escadrilei 31 Vânătoare de la Aviano, Italia, urmează să desfășoare misiuni misiuni de informații, supraveghere și cercetare în sprijinul acțiunilor NATO, iar Forţele Aeriene Române vor asigura sprijinul tehnic, operațional și logistic necesar executării misiunilor.

Cu o rază de acțiune de 1850 de kilometri, dronele MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii pot acoperi întreg bazinul Mării Negre.

Dronele MQ-9 Reaper au mai fost la Câmpia Turzii și în anii precedenți, însă doar pe perioade scurte de timp. În iulie 2019, Pentagonul a transferat temporar mai multe drone Reaper la baza aeriană din centrul României, pe durata lucrărilor la pista Bazei Miroslawiec din Polonia.

Ulterior, în ianuarie 2020, drone MQ-9 dislocate la Câmpia Turzii au participat la exercițiul Dacian Reaper.